• 1

Jedan dan je bio na funkciji premijera, ali bi za to mogao da dobije 93.000 evra

Reč je o Tomasu Kemerihu iz Tiringije, koji se sa funkcije povukao jedan dan nakon što su ga poslanici izglasali za predsednika vlade

  • 1
Novac, evri Foto: Marko Jovanović

Zanimljiv obrt situacije dolazi iz centralne Nemačke, odnosno iz slobodne države Tiringija: naime, političar liberalne Stranke slobodnih demokrata, Tomas Kemerih, povukao se u četvrtak, dan pošto su ga poslanici izglasali za premijera.

Ipak, za ovaj 1 dan na funkciji premijera mogao bi da dobije platu od 93.000 evra.

Novinarska mreža RND navodi da su ovu informaciju potvrdili državni zvaničnici države Tiringija, a Kemeriha inače podržava i ekstremna desničarska stranka AFD.

RND navodi da premijer države Tiringija dobija osnovnu platu od 16.617 evra bruto, uz dodatak od 766 evra. Dodatno, kao oženjenom muškaracu, Komerihu pripada i porodični dodatak od 153 evra, što je ukupno 17.537 evra.

Prema zakonu te države, jedan dan u kancelariji tretira se isto kao jedan mesec, a Kemerih ima i pravo na šestomesečni prelazni dodatak posle odstupanja s funkcije.

Prva tri meseca dobija dodatak u punom iznosu, a sledeća tri polovinu iznosa. U izveštaju RND navodi se da sam prelazni dodatak ukupno iznosi 75.468 evra.

Poslanici u parlamentu Tiringije dobijaju mesečnu osnovnu platu od 5.803 evra. Uz to dobijaju i do 2.782 evra mesečnog dodatka, prenosi nemački "Die Velt".

Uobičajena dnevnica poslanika u ovoj državi je 290 evra, bez dodataka, dok je dnevnica poslanika u nacionalnom parlamentu Bundestagu 500 evra.

Video: Koalicija Merkelove pred kolapsom: Angela će možda i pre isteka mandata morati da ode sa funkcije

(Telegraf Biznis/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>