• 1

Advokat koji je razotkrio teflon: Dve decenije borbe s moćnim gigantom, a sve zbog jedne supstance

"Bilot je DuPont-u postao noćna mora", pisao je Tajms svojevremeno

  • 1
Robert Bilott

Foto: Profimedia

Teflon koristimo gotovo svakodnevno, jer nam olakšava rad u kuhinji, a hrana koju spremamo bude ukusna i savršeno termički obrađena. Ipak, sve što je dobro dolazi sa "cenom". Ova vrsta tiganja sadrži štetnu hemikaliju PFOA (perfluorooktanska kiselina), zbog koje je advokat Robert Bilot 20 godina vodio sudsku borbu sa američkom korporacijom DuPont.

Kako je svojevremeno pisao Tajms, "Bilot im je postao noćna mora".

Bilot je ovom borbom postao toliko obuzet da je jedne večeri, na zaprepašćenje svoje porodice, počeo da baca gotovo sve iz stana, za šta je sumnjao da može sadržati PFOA: tepih, teflonske posude, šuškavce, tapete i sofe. Godine 2017. uspeo je da dokaže na sudu da je ova hemikalija opasna, i da DuPont njenom zloupotrebom verovatno čini najveći korporacijski zločin u istoriji. Dobio je odštetu u iznosu od 670 miliona dolara.

PFOA dokazano utiče na zdravlje, odnosno može uzrokovati rak, deformacije, a u nekim situacijama i smrt - sve ono što je gigant hemijske industrije uspešno zataškavao punih 50 godina. Njihova fabrika se, inače, zove "Washington Works", a nalazi se u gradiću Parkersburgu, na reci Ohajo.

Ova priča je radnja filma "Mutne vode" (Dark Waters), iz 2019, sa Markom Rufalom u glavnoj ulozi. Prema rečima upućenih izvora, Rufalo, koji je odnedavno i veliki aktivista, pročitao je članak o Bilotu i jednostavno rekao: "Ovaj film mora biti snimljen".

Kao i advokat kojeg tumači, i Rufalo je čuvši za ovu priču, pomislio: "Čoveče, ovo je najveći zločin jedne korporacije ikada, a mi o njemu ne znamo ništa, jer ga kriju pola veka!".

Svaki čovek je meta

 

Iako smo mnogo puta slušali, čitali i gledali slične događaje, u kojim se jedan "mali", ali uporan čovek bori protiv velikih kuća željnih profita, neke činjenice iznesene u filmu "Mutne vode" potresle su javnost.

Naime, PFOA hemikalija se sve do 2015. godine koristila ne samo u proizvodnji teflona, već i za pravljenje vodootporne odeće, kutija za picu, kesica za kokice koje idu u mikrotalasnu rernu, tepiha, konca za zube, pa čak i za aparate za gašenje požara.

Navodi se da se ova hemikalija (zovu je još i "večna") zbog svoje čvrste strukture nalazi, u malim količinama, u krvotoku svakog čoveka.

DuPont je u potpunosti prestao da je koristi najranije 2013. godine, nakon bučne javne parnice i pritiska američke Agencije za zaštitu okoline (EPA), koja je PFOA supstancu proglasila toksičnom za čoveka i sredinu. Dve godine kasnije pokušali su da "operu ljagu" sa svog imena, i preimenovali su kompaniju u "Chemours", nastavivši sa proizvodnjom teflona, ali sada uz pomoć hemikalije nazvane GenX.

U 2019. ostvarili su više od 6 milijardi dolara prihoda.

Prema principima Stokholmske konvencije, od prošlog maja u 180 zemalja je zabranjena proizvodnja i upotreba PFOA hemikalije, ali Kina ne odustaje od nje. Samo jedna kompanija u ovoj zemlji, proizvođač teflona "Dongyue Group", godišnje proizvede 63 tone u ovoj kombinaciji.

Tiganj

Foto: Pixabay

Neraskidivi lanac ugljenika

 

Cela priča oko PFOA hemikalije počela je davne 1951, kada je DuPont kupio formulu od multinacionalne kompanije 3M (Rudarsko-proizvodna kompanija Minesota). Oni su je u laboratoriji proizveli 1955. godine, i interno su je nazvali C8, aludirajući na lanac od 8 ugljenika od koji je ovaj spoj napravljen, a koje je vrlo teško razbiti. 

Njegova konkretna primena bila je u industrijskoj proizvodnji teflona, tačnije kako bi se sprečilo skupljanje tog premaza na visokim temperaturama. Teflon, treba naglasiti, sam po sebi nije opasan, a većina opasnog spoja PFOA hemikalije sagori u proizvodnji i u gotovom proizvodu završi neznatna količina.

Ipak, da je štetna za one koji su joj direktno izloženi, kako piše u članku Tajmsa, DuPont je znao najranije 1961. godine kada su sproveli interna medicinska testiranja na laboratorijskim miševima. Tada su na njima otkrili neobično povećanje jetre. Test je ponovljen godinu dana kasnije na psima, i rezultati su isti.

Godine 1970. otkrili su visoku koncentraciju PFOA supstance u krvnim nalazima svojih radnika u fabrici, a posle su našli i vezu između nje i urođenih defekata kod nerođene dece. Sproveli su i testove na trudnim radnicama, a od sedmoro rođene dece, dvoje je imalo samo jednu nozdrvu i oštećenje oka.

Do tada, PFOA otpad se već godinama "propisno" bacao u obližnji potok. Prema dostupnim podacima, 7.100 tona tog mulja izbacili su u vodu i na zemlju oko "Washington Worksa", iz kojih je hemikalija mogla da uđe u vodovod, koji je vodom za piće snabdevao više od 100.000 ljudi.

Za sve to vreme, bunio se samo jedan farmer, koji je međutim bio omražen jer navodno "ujeda ruku koja ga hrani". Svi drugi, zavisni od poslodavca, ćutali su. Advokat Robert Bilot je tada, znajući kako funkcioniše sistem iznutra, odličio da nastavi s istragom koju je pokrenuo farmer.

Igrom slučaja naleteo je na prepisku između DuPonta i američke Agencije za zaštitu okoline (EPA), u kojoj se spominje neobična supstanca PFOA. Niko o tome tada nije znao mnogo. Početkom 2000. od DuPonta je sudskim putem zatražio kompletnu dokumentaciju o njoj. DuPont mu je poslao ukupno 110.000 stranica, a on je "češljao" papir po papir. Jedan od dokumenata je dokazao da je DuPont svesno trgovao s ovom hemikalijom, što je bio povod za sud.

Najveća kazna za opasne prakse

 

EPA je reagovala nakon četiri godine Bilotovih pisanja i kaznila DuPont sa 16 miliona dolara zbog skrivanja saznanja o toksičnosti PFOA supstance i trovanja okoline.

Bila je to, tada, najveća kazna za opasne prakse jednoj kompaniji. Ona je, međutim, činila tek dva odsto iznosa koji je DuPont te godine zaradio.

Iste godine je preplašeni DuPont pristao na sudsku nagodbu. Na lokaciji grada su instalirali postrojenje za filtriranje vode, a oštećenim radnicima i njihovim porodicama - isplatili su 70 miliona dolara odštete. Ipak, Bilot tu nije stao, ističući da se zagađenom vodom nije snabdevao samo Parkersburg, već i cela Zapadna Virdžinija.

On je novcem od nagodbe (21 milion dolara) pokrenuo novo testiranje. U akciji prikupljanja krvi delili su 400 dolara svakome ko dobrovoljno da krv radi testa. Gotovo sedam godina čekali su se nalazi epidemiologa, a kada su krajem 2011. objavljeni prvi rezultati, pronađena je veza između PFOA hemikalije i raka bubrega, raka testisa, bolesti štitne žlezde, visokog holesterola i bolesti creva.

Bila je to osnova za 3.535 novih privatnih tužbi protiv DuPonta. S obzirom na količinu i brzinu rešavanja slučajeva, parničenje bi trajalo, verovatno, do 2890. godine. Početkom 2017. DuPont je pristao da isplati žrtvama 671 milion dolara odštete.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana56

    11. februar 2020 | 15:00

    Treba pozvati tog advokata da zastupa Srbiju u tuzbi protiv NATO pakta zbog bombarfovanja!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>