• 1

Rekordna godina: Vetar i sunce dali više struje nego ugalj

Udeo čiste energijeu EU skočio je na 34,6 procenata, te je tako postavljen novi rekord na nivou ove zajednice zemalja. U poređenju sa 2018. godinom, to je rast od 1,8 odsto

  • 1

Jedno od najvažnijih saznanja udružene grupe stručnjaka jeste da je tokom 2019. sektor proizvodnje električne energije „ispustio“ 12 odsto manje ugljen-dioksida u odnosu na godinu ranije, a sve zahvaljujući povećanoj upotrebi obnovljivih izvora.

Udeo čiste energijeu EU skočio je na 34,6 procenata, te je tako postavljen novi rekord na nivou ove zajednice zemalja. U poređenju sa 2018. godinom, to je rast od 1,8 odsto.

Zabeleženi pad emisija gasova s efektom staklene bašte u evropskim elektranama trenutno je najviši, počev od 1990. godine. Uspeh na tom polju se pripisuje zatvaranju termoelektrana na ugalj. Snabdevanje strujom iz tog naftnog derivata se smanjilo za 24 odsto, a pozitivni trend je u velikoj meri izazvan poskupljenjem tone proizvedenog ugljen-dioksida na 25 evra.

Nemačka, Španija, Holandija, Velika Britanija i Italija odgovorne su za 80 odsto ukupnog pada eksploatacije kamenog uglja za zadovoljavanje energetskih potreba stanovništva i industrije. Kada je reč o lignitu, dve trećine pada su se odigrale u Nemačkoj i Poljskoj.

Za oko 1 odsto je umanjeno učešće nuklearki, a jedine među konvencionalnim postrojenjima za proizvodnju struje s uvećanim učešćem su elektrane na gas – i to za 12 odsto u odnosu na 2018.

Količina električne energije koja potiče od vetra i sunca, premašila je količinu električne energije iz uglja za 100 TWh, u 2019.

Vetrenjače su isporučile 14 odsto više struje zbog povoljnih vremenskih uslova, a snaga solarnih instalacija je porasla za 7 odsto. Sve članice EU su učestvovale u ozelenjavanju energetskog miksa, sem Češke.

Proizvodnja u hidroelektranama je opala za 6 odsto usled suša. S obzirom na to da nuklearne elektrane isto zavise od vode zbog hlađenja, sušno vreme se odrazilo negativno i na njih, posebno tokom jula, kao i na dopremanje uglja vodotokovima, u termolektrane.

Ukupna potrošnja električne energije je takođe bila niža – i to za 56 TWh i iznosila je 3.222 TWh. Objašnjenje leži u toplijoj zimi na evropskom kontinentu.

Video: Učenici ITHS-a unapredili solarni panel, inovativan način uštede energije

(Telegraf Biznis/energetskiportal.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    12. februar 2020 | 04:24

    Eto baš interesantno... Na Hawaiima žele da se reše tih vetrenjača jer su ne rentabilne...!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>