• 7
 ≫ 

Kakve su vaše šanse? Najtraženiji prodavci, komercijalisti, vozači, magacioneri i operateri

 ≫ 

Broj oglasa za posao i potražnja za kadrovima porastao je prošle godine za 14 odsto u odnosu na 2018., a najtraženiji su bili prodavci, komercijalisti, vozači, magacioneri i telefonski operateri

  • 7

Prema podacima sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com u 2019. godini ponovo je zabeležen porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima od 14% spram 2018.godine. Tokom prethodne godine preko 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na 48.893 raspisanih pozicija.

Kao i prethodnih godina najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najtraženije pozicije su bile prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater.

Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57% oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40% oglasa tražla visoka ili viša stručna sprema.

I pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje je u blagom padu. U 2019. godini na jedan oglas prosečno je konkuirisalo 65 kandidata.

Oglasi na stranom jeziku činili su 24% ukupnog broja, od kojih se najviše tražio engleski, zatim nemački, mađarski i ruski.

Porast takođe vidimo u oglasima koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (ukupno 8%). U 2018. takvih oglasa je bilo 2845 dok je u 2019. raspisano skoro 30% oglasa više – 3693.

Poslovi infostud Poslovi infostud

Kada govorimo o IT oglasima tokom prethodne godine najtraženije pozcije bile su JavaScript Developer, Java Developer, PHP Developer, .NET Developer i IT Help Desk / Support. Što se tiče traženog senioriteta od strane poslodavaca najviše oglasa je bilo namenjeno mediorima (64%), potom seniorima (21%), a najmanje su se tražile junior pozicije (svega 14%).

Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugar i farbar. Sa druge strane pozicije koje su imale veliku potražnju od strane kandidata bile su prodavac, komercijalista, radnik u proizvodnji, knjigovođa i telefonski operater.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    11. februar 2020 | 12:10

    Najtraženiji zato što su primanja mizerna a uslovi rada ispod minimuma pa te poslove radi samo ko je prinuđen.

  • Johan

    11. februar 2020 | 12:31

    Pa mozes naci posao ali kolika je plata da li ce to neko prihvatiti da dolazi na poslao za minimalac

  • Čiča

    11. februar 2020 | 13:39

    Moje šanse su propuštene. Čekajući boljitak prođe život. Jedino mogu da poručim deci da beže i da se ne osvrću. Ovde sa ovim lopinama nikada neće biti bolje. Znači "paljba"

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>