• 0

Druga strana medalje legalizacije kanabisa: Sve više firmi uvodi mere štednje i deli otkaze

Portparol kompanije "Aurora Cannabis" kaže da trenutno donose "agresivne promene", jer pređašnja struktura troškova nije bila usaglašena sa aktuelnim tržišnim uslovima

  • 0
Marihuana, kanabis

Foto: Pixabay

Ulagači podržavaju smanjivanje broja radnih mesta kod kanadskih proizvođača kanabisa, dok ova industrija ne postane profitabilna i stabilna. Njihov stav je usledio nakon što su dve najveće kompanije koje se bave uzgojem marihuane, Aurora Cannabis i Tilray, ove nedelje najavile rezanje troškova.

Kanada je legalizovala kanabis u rekreacione svrhe 2018, ali je profit postao nedostižan za mnoge kompanije koje se njime bave, zbog viših cena u odnosu na one sa "crnog tržišta", ali i sporog proboja u inostrane zemlje.

Neki stručnjaci kažu da predviđaju istu sudbinu za sve kompanije, kao što je doživela "Aurora", i da ne vide racionalizaciju, već napuštanje biznisa. Mnogi proizvođači, kao što su "Canopy Growth", "Aurora", "Tilray" i "Aphria", munjevitom brzinom su se proširile na domaće i inostrana tržišta, jer je "kapital pre legalizacije" to dozvoljavao.

"Aurora" je objavila smanjenje troškova u visini od milijardu dolara i 500 otkaza, ali i preraspodelu u svojoj upravi. "Tilray" je naveo da je radnu snagu smanjio za 10 procenata, odnosno 140 ljudi je kod njih ostalo bez posla.

Nedostatak profita nije iznenađujuć u novim industrijama, ali ovakva prolongirana situacija brine investitore. Prema pisanju Rojtersa, "Aurora" bi pre priče o troškovima, prvo morala skoro četiri puta da uveća kvartalnu prodaju, a "Tilray" da je duplira, pre nego najavi smanjenje.

Portparol prve kompanije kaže da trenutno donose "agresivne promene", jer pređašnja struktura troškova nije bila usaglašena sa aktuelnim tržišnim uslovima. Na ovaj način, kroz mere štednje i otkaze, nastoje da "pokriju" troškove, sve dok ne vide realan profit.

Prodavnica kanabisa u Italiji

Foto: Tanjug/AP

"Tilray", koji očekuje profit do kraja fiskalne 2020. godine, do tada planira da premosti jaz dugovanja. Takozvani kratki prodavci stvorili su više od 60 miliona dolara profita na papiru u petak, nakon padajuće raspodele kanabisa od strane kanadskih i američkih proizvođača, posebno "Aurore" koja je gigantski šerholder.

Sa druge kompanije koje su rasle usporeno, poput "Organigram Holdings", sada mogu bolje da kontrolišu svoje troškove. Preveliko snabdevanje uzrokuje nedostatak tražnje za proizvodnju i preradu, što se odražava na prodaju.

Video: Zaboravite na obične obroke: Hleb od kanabisa polako osvaja svet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>