• 1

Mali najavio dodatne olakšice, prioritet fiskalne kase i porez na zaradu

Ministar finansija kaže i da će novi Zakon o računovodstvu omogućiti uvođenje elektronskih faktura od 2022, koje će umnogome ubrzati i olakšati poslovanje, ali i povraćaj PDV-a

  • 1
Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Foto: A. Nalbantjan

Ministar finasija Siniša Mali rekao je "da će Srbija nastaviti sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade i sa poreskim olakšicama za novo zapošljavanje, zapošljavanje mladih i povratnika.

On je danas bio na godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama, na kojoj je predstavljeno 12. Izdanje Sive knjige NALED-a, i naglasio da je za Ministarstvo finansija, posle završteka reformi vezanih za fiskalnu konolidaciju, prioritet usvajanje zakona o fiskalnim kasama i reforma Poreske uprave. Kaže i da je 2019. označila ozdravljenje finansija.

Istakao je da je Srbija 2012. bila zemlja pred bankrotom, a da danas beleži rast veći od četiri odsto u poslednje dve godine, stabilan javni dug, četvrtu godinu budžet je u suficitu, a strane direktne investicije i 2018. i 2019. bile su rekordne.

Kaže i da je, uz održavanje makroekonomske stabilnosti, za vladu Srbije prioritet kako da se omogući veći rast. Mali navodi da će novi Zakon o računovodstvu omogućiti uvođenje elektronskih faktura od 2022, za koje kaže da će umnogome ubrzati i olakšati poslovanje, ali i povraćaj PDV-a, koji će moći da se vrati automatski.

Donet je i Zakon o reviziji, nekoliko zakona iz oblasti razvoja finasijskog tržišta i uvedeno je paušalno oporezivanje. Mali ističe da su tri dokumenta za Srbiju veoma važna, a to su Plan 2025, Program ekonomskih politika koji sumira sve reforme do 2022. godine i Siva knjiga NALED-a.

Video: Siniša Mali o važnosti potpisanih ugovora u Pekingu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>