• 4

Kako je žuta patkica stigla do svake kade na planeti i "zaradila" milion dolara?

U prvi mah, prodato je 50 miliona komada, a proslavio je šou "Sesame Street"

  • 4
Patkica za kupanje

Foto: Pixabay

Ko bi rekao da će ideja o maloj, žutoj patkici, koja se zajedno sa nama brčkala u kadi, njenom kreatoru doneti milione dolare?

Verovali ili ne, upravo to se desilo. Ova gumena igračkica (rubber duck), koja se neretko pravi i od vinil plastike, nastala je 1947. i od tada pomama za njom ne jenjava. Dizajnirao je skulptor Piter Ganin.

Važno je naglasiti da je bilo presudno od kog je materijala napravljena, jer su prethodne (iz 1800. godine) bile čvrste i teške, i mogle su samo da ukrašavaju police, jer bi potonule u vodi.

Nova lagana patkica bila je idealna za kupanje i zabavu u kadi. U prvi mah, prodato je 50 miliona komada.

Posebnu popularnost u SAD je dostigla 1969/70, kada je izašao šou "Sesame Street", sa pesmom "Rubber Duckie". Erni iz Ulice Sezam je pevao o tome kako obožava da se druži sa svojim "drugarom" u kadi, a pesma je tih godina postala hit.

Kao singl, prodata je u preko milion primeraka, a našla se na 20 kompilacijskih albuma. Zauzela je 16. mesto na Bilbordovoj listi najvećih hitova.

Godine 1992. eksplodirala je vest da je na obalama Tihog okeana, pronađeno 29.000 izgubljenih, nasukanih patkica, koje su pomogle naučnicima da bolje razumeju talase, morske struje i kretanje vode.

Prodaja žute patkice za kupanje je u Velikoj Britaniji skočila za 80 odsto, 2001, nakon što je "The Sun" objavio da kraljica Elizabeta II ima ovu gumenu igračku, sa krunom na glavi, u svom kupatilu.

Patkica za kupanje

Foto: Pixabay

Kultne žute patkice su i, slobodno možemo reći, takmičarskog duha, budući da se njihovi vlasnici širom sveta okupljaju i organizuju trke. Reč je o hiljadama patkica koje se puštaju niz vodne puteve, a prva koja pređe zacrtanu liniju je pobednik.

Koliko ih ljudi vole dokazuje i podatak da imaju čitave kolekcije ovih gumenih rekvizita, a pobedu definitivno odnosi Amerikanka Šarlot Li, koja je do sada skupila 5.631 žutu patkicu, i nema nameru da se tu zaustavi.

Znate li koja je najveća žuta patkica na svetu?

 

Ona je delo holandskog umetnika Florentina Hofmana iz 2007. godine, ima 600 kilograma i kao postavka je obišla ceo svet: bila je u Holandiji, Belgiji, Japanu, Brazilu, Australiji, Kini, Koreji, SAD.

Velika žuta patka

Foto: Profimedia/AFP

Svojevremeno je suvereno "pobila" konkurenciju kada se, pored šaha, našla u američkoj Nacionalnoj kući slavnih igračaka u Ročesteru (država Njujork). Patkica i šah izabrani su među 12 finalista, među kojima su bili i sprava za pravljenje balončića od pene, društvena igra "Cluedo", zeleni vojnik, Pekmen, Nindža kornjače...

Žuta patkica je simbol zabave gotovo svuda, pa tako dominira i na društvenim mrežama, posebno na Instagramu uz hašteg #rubberduck. Možemo naći gume za kupanje, za odrasle, u obliku patkice, zatim čarape, maske za telefon, a neretko se sa njima igraju i životinje.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Sometimes it’s best to not over complicate things.⁣ ⁣ Just sit back & enjoy the ride 💫Објава коју дели Robyn Louise (@robynlouise12) дана

 

Vreme je za igru...

 

 

Ali, i za zanimljivi stajling

 

 

Video: Dobra ideja je pola posla: Autobus su pretvorili u kafić

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    12. februar 2020 | 11:32

    Neka druga patkica htela je da bude na čelu mnogih država pa i kod nas.....hvala Bogu pa naš narod je pametan.

  • coach

    12. februar 2020 | 11:56

    Jel to ona sto je setala gradom i savamalom? ;)

  • markokobaz

    12. februar 2020 | 14:42

    a budj sto se stvara unutra......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>