• 4

Trezor nastavlja da raste: Devizne rezerve dostigle 13,694 milijardi evra

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga

  • 4

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara 2020. godine iznosile su 13,694  milijardi evra, što je za 316 miliona evra više u odnosu na decembar 2019. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti.

Neto devizne rezerve (one umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 11,64 milijardi evra, što je za 199 miliona evra više u odnosu na kraj prošle godine.

Januarski iznosi bruto i neto deviznih rezervi NBS predstavljaju novi rekordni nivo od 2000. godine, otkad se na ovaj način prate podaci.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru je rezultat neto priliva i po osnovu deviznih transakcija (ukupno 153,9 miliona evra) i po osnovu pozitivnog tržišnog efekta (162,1 miliona evra).

Neto prilivi u januaru ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (90,1 milion evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru tekuće godine (ukupno 45 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugih aktivnosti (ukupno neto 18,8 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru, iznosio je 618,3 miliona evra i bio je za 121,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U januaru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mani

    Vidi se iz aviona, da je nabreko!! Pripazite da ne pukne, pa dzabe nase muke.

  • Ivan

    Lepo je sto politicari bolje zive a stanovnistvo sve vise bezi i krpi skraj skrajem!

  • Trag

    Trezor raste a Srbi beze iz Srbije..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke