• 0

Afrika plaća najskuplji internet na svetu: Za svega 1GB ide petina prosečne zarade

Primeri iz zemalja sa srednjim dohotkom uključuju Maleziju, Kolumbiju, Indiju, Jamajku, Južnu Afriku i Ganu, dok su zemlje sa niskim dohotkom Nepal, Mali, Haiti, Liberija, Jemen i Mozambik

  • 0
Google, Google Chrome, macbook, laptop, internet

Foto: pixabay.com

Ako ste se nekad zapitali gde je internet najskuplji, možda će vas iznenaditi odgovor. Afričke nacije plaćaju najviše u odnosu na ostatak sveta, navodi se u izveštaju objavljenom u utorak.

Savez za pristupačni internet (A4AI) ocenio je situaciju u 136 zemalja sa niskim i srednjim prihodima kako bi sačinio izveštaj, prenosi CNN.

Primeri iz zemalja sa srednjim dohotkom uključuju Maleziju, Kolumbiju, Indiju, Jamajku, Južnu Afriku i Ganu, dok su zemlje sa niskim dohotkom Nepal, Mali, Haiti, Liberija, Jemen i Mozambik.

A4AI definiše pristupačnost kao 1GB mobilnih podataka koji ne koštaju više od 2 odsto prosečnog mesečnog prihoda. Prosek na afričkom kontinentnu iznosi 7,12 odsto, a u nekim slučajevima 1GB košta i više od petine prosečne zarade.

Takve cene su preskupe za sve, sem one najbogatije, navodi se u izvešaju. Navode i da su troškovi primarni razlog zašto se procenjuje da 49 odsto globalnog stanovništva ostaje van mreže.

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>