• 17

Hrvatskoj će zbog korupcije trebati još 120 godina da bi dostigla najrazvijenije zemlje

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je Izveštaj o tranziciji 2019-2020. pod nazivom "Boljim upravljanjem do boljih ekonomskih rezultata"

  • 17

Ukoliko ne bude političke volje za konačnim rešavanjem problema netransparentnog javnog sektora i nekompetentne javne uprave iz koje neminovno proizlaze klijentelizam, nepotizam i korupcija, Hrvatska će se i dalje nalaziti među zemljama u kojima vladaju nezadovoljstvo, apatija i iseljavanje stanovništva u države s boljim upravljanjem i boljim ekonomskim rezultatima, navodi se u izveštaju Instituta za javne finansije u kom Katarina Ot komentariše Izveštaj o tranziciji 2019-2020. Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je Izveštaj o tranziciji 2019-2020. pod nazivom "Boljim upravljanjem do boljih ekonomskih rezultata". Izveštaj se bavi zaostajanjem EBRD-država za razvijenim državama te značajem upravljanja za njihov rast i blagostanje, prenosi Index.hr.

- Nalazi najnovijeg EBRD-ov Izveštaja o tranziciji 2019-2020. koje se bavi pitanjima boljeg upravljanja u cilju postizanja boljih ekonomskih rezultata, prilično su zabrinjavajući jer ukazuju da je Hrvatska po kvalitetu upravljanja bliža prosecima Jugoistočne Evrope, pa čak i Istočne Europe i Kavkaza, nego proseku regije kojoj pripada – Srednje Evrope i Baltika - navodi Ot.

U zemljama obuhvaćenima istraživanjem primiećeno je zaostajanje u pogledu kvaliteta upravljanja u odnosu na razvijene zemlje.

Bez poboljšanja upravljanja, Hrvatskoj će trebati više od 120 godina da dostigne sedam najrazvijenijih zemalja sveta, piše Index.hr.

- Zaostajanje u upravljanju i te kako je značajno, jer vodi nižim investicijama i neefikasnoj alokaciji resursa, na temelju osobnih veza (‘ti meni, ja tebi’), umesto na temelju tržišnih zakonitosti. Budući da savremene ekonomije postaju sve zavisnije o inovacijama i preduzetništvu, loše upravljanje postaje sve veća prepreka postizanju nivoa dohodaka razvijenih država. Hrvatskoj bi, na primer, za konvergenciju s prosečnim dohotkom po stanovniku G-7 država - uz pretpostavku prosečnih stopa rasta iz razdoblja 2010.-2018. i uz bitno poboljšanje upravljanja – trebalo gotovo 40 godina, no uz te iste stope, a bez poboljšanja upravljanja, moglo bi da joj treba čak i više od 120 godina - navodi Ot.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    13. februar 2020 | 07:46

    Puno neobrazovanih i nepismenih u komentarima.Steta.Zato smo tu di jesmo.

  • Radovan

    12. februar 2020 | 22:44

    Nije im se isplatilo to zanimanje konjušara. Mala plata. Mozda da promene zanimanje. Ili da otpevaju jos jedanput Danke Dojcland, al ovaj put malo glasnije, da ih gazda cuje. I to u "Hor Beckih decaka" stajlu. Ako i to ne pomogne da izadju onda iz Nemackog d*peta, pa da se uvuku u Americko d*pe, al tamo je guzva, ima malo da se guraju sa Siptarima 😀 Mada to verujem, Hrvatima uopste ne bi smetalo. Ista su sorta.

  • Radovan

    12. februar 2020 | 23:40

    Dajte Srbi, pa necemo valjda tako da se brukamo. Da spadamo na taj nivo da se uporedjujemo sa Hrvatima. Realno, mene bi to bilo sramota. Prvo oni nisu narod. Drugo, mi cemo i za 500 godina postojati, oni nece.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>