• 4

Drakonska kazna zbog napojnice od 3 evra: "Recite mi, zašto da ostajem u ovoj zemlji?"

Hrvatski preduzetnik ostao je zaprepašćen kada su ga inspektori kaznili sa više od 3.000 evra, zato što je konobar u svom novčaniku imao 3 evra "viška", odnosno napojnicu koju nije izdvojio na vreme

  • 4

Uspešnom preduzetniku iz Novigrada, inspektori iz Ministarstva finansija su odredili kaznu od 25.200 kuna, odnosno skoro 3.400 evra, jer su u novčaniku konobara koji radi u restoranu njegovog hotela pronašli 23 kune viška (3 evra), piše Glas Istre, a prenosi index.hr.

Izgleda da drakonske kazne slede i za napojnice, tako da hrvatski ugostitelj nije imao izbora.

Ovo je njegova priča:

- Prošle jeseni su inspektori obilazili ugostiteljske objekte u našem gradu i obavljali svoj redovan nadzor kontrole naplate prometa u kafićima i restoranima. Tako su iznenada došli i do mog hotela i zavirili u novčanik konobara koji je radio u jutarnjoj smeni. Nije im promakao spomenuti "višak", a konobar je pokušao da objasni da je to napojnica, što je uredno zavedeno u zapisniku - priča ovaj preduzetnik.

Konobar je inspektoru rekao da su te 23 kune deo bakšiša koju je ranije dobio od gostiju, koji su svoju porudžbinu platili gotovinom. Međutim, izgleda da su inspektori odmah pri ulasku u objekat znali "šta da traže". Inspektor je zatražio da mu kelner pruži novčanik, tako da nije stigao da izdvoji razliku, ali je napomenuo da postoji moguća razlika od 23 kune, to jest 3 evra.

Carinska uprava i njena služba za nadzor iz Pule visinu kazne obrazložila je ovako:

"Ovo telo naročito uzima u obzir okolnost da se u konkretnom slučaju radi o počinjenju dela prekršaja izuzetne i očite društvene opasnosti, kojim se podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sistema s jednakim društveno štetnim posledicama za stabilnost ukupnog poreznog sistema Republike Hrvatske".

Ispravna odluka ili treniranje strogoće?

- Možda je ovo obrazloženje za izricanje prekršaja običan "copy-paste", šablonizovani tekst, ali meni je zazvučalo kao preterano treniranje strogoće i zaista deluje uvredljivo za svakog hrvatskog preduzetnika koji uredno ispunjava sve svoje obaveze prema državi i ostalim poslovnim partnerima - kaže ovaj Hrvat.

On dodaje i da se 30 godina bavi ovim poslom, da je do sada zaposlio na stotine radnika i osvajao prestižne nagrade za rezultate rada. Smatra da bi pravednije bilo da su proverili status firme, i eventualno poslali opomenu, a ne da odmah pišu ovako rigoroznu kaznu.

- Toliko o razvoju preduzetništva i turizma kod nas, toliko o podsticajnim merama države prema preduzetnicima. Recite mi, zašto da ostajem u takvoj državi? Nisam jedini koji tako razmišlja. Pa zamislite vi takve optužbe i tolika kazna zbog samo 23 kune napojnice - završava ogorčeno ovaj ugostitelj.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvoje

    13. februar 2020 | 10:03

    A kako drugacije da se puni budzet ...

  • Ciganin

    13. februar 2020 | 11:27

    Ja konkretno znam kafić u Beogradu gde su zbog 5 dinara viška napisali kaznu od 100000 dinara.

  • JO

    13. februar 2020 | 10:18

    Zakon je da se poštuje. Kome je teško za takve su kazne i predvidjene.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>