• 5

Koliko vi nosite para kada idete u Budvu? Čude se kako šoping i restoran, a plata mala

Samo 7 odsto posetilaca ovog primorskog grada zarađuje više od 2.000 evra mesečno

  • 5

Skoro 80 odsto gostiju koji borave u Budvi ima između 16 i 49 godina i posećivali su je više puta, a uglavnom dolaze zbog relaksacije, zabave i aktivnosti, prirodnih lepota, novih iskustva, gastronomije i kulture, pokazuje istraživanje "Guest Survey 2019", koju je sprovela lokalna turistička organizacija.

Međutim, polovina gostiju ima platežnu moć manju od 500 evra, pa se postavlja pitanje, mogu li oni da isprate sve te zabavne aktivnosti i troškove usred sezone?

Kod 32 odsto posetilaca platežna moć je između 500 i 1.000 evra, 11 odsto ima lične prihode između 1.000 i 2.000 evra, dok sedam odsto turista zarađuje više od 2.000 evra mesečno.

Kada se radi o troškovima, jedan gost u proseku dnevno troši 23 evra u restoranima, 17,5 evra za suvenire, 15,1 za zabavu, 13,61 za hranu i piće u prodavnicama i marketima.

Anketa o stavovima turista i lokalnih zainteresovanih strana o turizmu i turističkom proizvodu Budve, rađena je tokom letnjih meseci 2019, a u njoj je učestvovalo 1.068 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da se tokom pripreme putovanja gosti uglavnom oslanjaju na informacije koje su dobili od drugih ljudi, ili na svoja lična iskustva. Najzadovoljniji su ljubaznošću lokalnog stanovništva, kvalitetom smeštaja, uslugom u restoranima.

Nasuprot tome, ispod proseka su ocenjeni gradski komunalni problemi, kupovina i suveniri, sportske i kulturne aktivnosti, usluge turističkih vodiča.

Onlajn rezervisanje je gotovo zamenilo direktno, a čak 78 odsto gostiju sami organizuju svoje putovanje.

Kada je reč o gostima koji rezervacije plaćaju unapred, oni u proseku, po osobi i po putovanju, troše 376 evra za smeštaj, 234 eura za prevoz do destinacije, 216 evra za iznajmljivanje automobila i 54 evra za izlet.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    Zbog velike ponude u CG je minimum 100 eura dnevno plus smestaj, u Grckoj moze za 500 i to eura 10 dana.

  • CojaNormala

    U Cg? Nista, ne idem tamo!!!

  • Stojko

    Da imam izmedju 20 i 30 godina, ne bih ni razmisljao o nekom drugom gradu za odmor sem Budve.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke