• 0
 ≫ 

Pitanje je dana: Rusija i EU napravile pakt, proteruju dolar

 ≫ 

Rusija i EU na putu da smanje dolar, prvi zadatak - skloniti ga iz međunarodnih ugovora

  • 0
Dolar, ilustracija Foto: Shutterstock

Trenutno je više dolarskih ugovora nego onih koji se sklapaju u bilo kojoj drugoj valuti, zbog toga Moskva i Brisel razgovaraju o načinima da se poveća obim nagodbi u evrima ili rubljama, izjavio je ruski izaslanik pri EU Vladimir Čizhov.

Razgovori o prelasku na druge valute dolaze u trenutku kada je jasno da je dolar i dalje "moćno oružje“ SAD-a, rekao je stalni predstavnik EU. Sankcije su drugo sredstvo za Vašington, jer su strane kompanije zavisne od američkog tržišta.

- Imamo dijalog (o prelasku na rublje i evro) a udeo u evrima svakako postepeno raste - rekao je Čižov.

Međutim, skretanje sa američke valute je teško, posebno kada je reč o izvozu energenata, priznao je Čižov. Prvo zbog toga što nafta obično plaća u dolarima, jer se trgovina usmerava na globalno tržište, ističe on.

- Nije sve tako lako, čak i pored želje obe strane rade na tome, posebno imajući u vidu da velike evropske energetske kompanije do sada nisu bile veoma spremne da vode nagodbe u evrima - rekao je.

I Rusija i EU imaju zajedničke ekonomske i političke interese, ali postojeće sankcije koče bilateralnu saradnju, naglasio je Čižov. Moskva će, kaže čekati i to da Brisel bude spreman za ukidanje istih.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>