• 0

Da li srpska tradicija može da bude brend?

Autentični srpski proizvodi osvajaju i druga tržišta

  • 0

Proizvodi od lokalnih sirovina, sa poznatim geografskim poreklom postali su globalni trend. Njihov kvalitet postignut posebnom tehnologijom, koja se razlikuje od one u velikim industrijama, je nešto zbog čega su prepoznati. Kakva je situacija u našoj zemlji?

Ajvar, džem, ljutenica, pinđur i drugi domaći srpski proizvodi deo su naše gastro turističke ponude i nešto po čemu se prepoznajemo. Malih proizvođača je sve više, međutim brojni su izazovi sa kojima se susreću, među kojima su prostor za plasman robe, standardizacija prozvoda, ali i oni koji predstavljaju barijeru za izvoz. Dobri primeri iz prakse kao što su mali proizvođači čiji proizvodi se nalaze u ponudi brenda „Ukusi moga kraja“, pokazuju da je podrška koju dobijaju od velikog trgovinskog lanca, od ključnog značaja.

Srpski brend

Foto: Zoran Mandić

Ova linija autentičnih srpskih proizvoda, koja se nalazi u ponudi Idea prodavnica, Roda marketa i Mercator hipermarketa, razvija se već pet godina, od kada je broj artikala povećan za više od tri puta, a promet porastao za 4,5 puta. U 2019. godini promet brenda je za 21.8 odsto bio viši u odnosu na 2018. godinu, a 26 njegovih proizvođača je, pored Srbije, krajem godine dobilo priliku i za izvoz na tržište Slovenije. Od novembra do danas, na ovo tržište izvezeno je 18.000 proizvoda brenda „Ukusi moga kraja“.

Srpski brend

Foto: Zoran Mandić

Podrška koju veliki trgovinski lanac pruža malim proizvođačima, kroz mogućnost da se njihovi proizvodi nađu na što većem broju polica, kao i kroz marketinške kampanje i drugih vidova podrške, faktori su koji proizvođačima omogućavaju razvoj.

Trgovinski lanci značajno utiču na prehrambenu indrustriju i kroz dobar lanac distribucije, jer domaći proizvodi na ovaj način najbrže mogu da dođu do potrošača, kako bi im se očuvala svežina i kvalitet.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke