• 2
 ≫ 

BiH je "el dorado" za opasne lekove: U planu je uvoz iz Irana, Pakistana i Indije

 ≫ 

Kontroverzni uvezeni ruski lekovi, ponovo su izbacili Kubansku vakcinu u prvi plan, za koju se veruje da sumnjiva. Već godinama je prisutna na tržištu ove zemlje, iako nije registrovana ni u jednoj EU zemlji

  • 2

Predsednica Udruženja inovativnih proizvođača lekova u BiH, Ana Petrović, kaže za Klix.ba kako se a pro po teme o CimVax vakcini (zvanični naziv), ovo udruženje oglasilo još 2016. godine pisanim putem kad je kontaktiralo sve relevantne državne institucije, od Veća ministra BiH do Agencije za lekove. Tom prilikom su naveli o kakvom je leku reč.

- CIMAvax-EGF vakcina je biotehnološki proizvod i namenjena je za lečenje teških bolesti, te je iz ta dva navedena razloga obavezujuća centralizovana procedura registracije (u EU od strane Evropske medicinske Agencije - EMA). Situacija je ista kao i u slučaju aktuelnih "ruskih lekova" - kaže Ana Petrović.

Ona naglašava da ova vakcina nije registrovana ni u jednoj EU zemlji, niti u zemljama regiona, i da nema odobrenje Agencije za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA), upravo zbog neodgovarajuće i nepotpune dokumentacije, kao i nedovoljno dokazanog terapijskog učinka.

- U Srbiji ova vakcina još nije registrovana, dodaje Petrović, a u toku je klinička studija na Kliničkom centru Bežanijska kosa, nakon koje će Agencija za lekove Srbije odlučiti da li će registrovati navedenu vakcinu.

Brojni stručnjaci iz BiH, o Kubanskoj vakcini pričali su se s velikom rezervom, a neki su uvereni da je reč o klasičnoj prevari. Njome se, kako su kazali, želi izvući novac od pacijenata koji moraju platiti oko 7.500 evra za udarnu terapiju, koja podrazumeva pet ciklusa davanja i traje oko tri meseca.

- Radi nedokazanog učinka leka i njegove (ne)sigrunosti, niko odgovoran se ne usuđuje da registruje ove vakcine - kaže Petrović, i naglašava kako je BiH potpisom Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju EU, pristala na obavezu uvažavanja  i usvajanja EU direktiva i vodiča.

Ona kaže i kako registracijom nedovoljno proverenih lekova, nedokazanog kvaliteta i sigurnosti, BiH postaje zemlja "otvorena" za sve i svašta, i u situaciji "kada smo svi potencijalni pacijenti, u određenom trenutku nećemo znati da li uzimamo lek koji nas leči ili truje".

- Naime, prema neslužbenim informacijama, zahtevi za registraciju NCB lekova iz Irana, Pakistana i Indije su već u pripremi i samo čekaju rezultate naredne sednice Komisije za lekove, 19. februara 2020. godine, kada će se odlučiti o registraciji ruskih NCB lekova - zaključuje Petrović.

Video: Bolest koja izaziva postepeni gubitak vida i za koju je jedini lek operacija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>