• 2

Banaka u Srbiji možda ima previše, ali fali nam jedna koja bi promenila srpske gazde. O čemu je reč?

Retko će neki "balkanski gazda" rešiti da se odrekne prava na sve odluke i prepusti da neko drugi upravlja imovinom. Čak i po cenu opstanka

  • 2

Naša preduzeća, naročito ona mala i srednja (MSP) teško se odlučuju na to da prikupe dodatna sredstva putem IPO (inicijalne javne ponude).

Iako je trend u svetu, da se prvo preduzeće odrekne dela vlasništva i putem javne ponude obezbedi sredstva koja su najčešće potrebna za ulaganje i širenje poslovanja, kod nas je to gotovo po pravilu poslednja opcija i prvo se "trči" za zajam.

Jedan od razloga jeste i mentalitet na ovim prostorima i to što vlasnici kompanija, posebno onih porodičnih teška srca pristaju da se odreknu dela upravljanja.

Dodatna prepreka jeste i to što kod nas ne postoji banka, velika investiciona, koja je stacionirana ovde, a koja je spremna da u jednom trenutku otkupi celu emisiju obveznica nekog preduzeća. Taj rizik obično se deli u svetu. Kod nas bi, osim za MSP, takva jedna banka bila posebno važna za startape.

Istina, a to su potvrdili i iz Narodne banke Srbije za naš portal, prema važećem normativnom okviru, banka koja je osnovana u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom koji uređuje banke i zakonom koji uređuje tržište kapitala, može pružati jednu ili više investicionih usluga i aktivnosti. S tim u vezi, banke koje trenutno posluju na domaćem tržištu već pružaju niz različitih investicionih usluga i aktivnosti.

Ali nema te, koja bi mogla da genereše ceo rizik.

Zakon o bankama ne pravi posebnu podelu banaka prema kriterijumu bankarskih poslova koje banka obavlja, već dozvoljava da banke u zavisnosti od opredeljenja svojih poslovnih politika, obavljaju sve ili samo pojedine poslove koji su zakonom utvrđeni kao bankarski, objašnjavaju u NBS.

- Svakako, poslovni ambijent i investiciona klima u Republici Srbiji podsticajno deluju na privlačenje budućih investicija, tako da se osnovano može očekivati i značajnije interesovanje za pružanje usluga tzv. investicionog bankarstva, čemu nedvosmisleno pogoduje i važeća zakonska regulativa - ističu u našoj centralnoj banci.

Neke naznake u tom smislu pojavile su se i na ovogodišnjem Davosu. Srpski i japanski timovi, naime, razgovarali su o tome kako Japanska banka za međunarodnu saradnju može da otvori investicioni fond u Srbiji, a posebno u oblasti inovacija i upravo startap kompanija.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    15. februar 2020 | 16:50

    Nesreča je što su na jednu našu , deset stranih i kapital nam uzimaju legalno . Nema napretka dok je ovako stanje .

  • Cvrle

    15. februar 2020 | 20:28

    Treba angazovati Dinkica za savetnika jer on sigurno zna kako da se resi problem😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>