• 23

Loše vesti za zadužene u švajcarcima: Skače franak, skače i rata kredita

Situacija liči na onu koji naši građani žele da zaborave

  • 23

Švajcarska valuta franak (CHF) poslednjih nedelja jača prema ostalim svetskim valutama. Trenutno za franak treba izdvojiti 1,064 evra, što je vrednost koja odavno nije dostignuta. Kurs franka tako se približio rekordnoj vrednosti koju je dostigao 2015. godine, posle odustajanja Švajcarske centralne banke od fiksnog kursa prema evru.

A to i te kako pamte naši građani.

Njegov rast će se svakako odraziti prvo na visinu rate za sve one koji je plaćaju u švajcarskim francima, koja će biti malo veća, a s druge strane konverzija kredita u evre će biti nešto skuplja.

To se desilo i prošle godine, sredinom leta. Podsetimo, rast švajcarskog franka uticao je na visinu rate u CHF, što je bila samo nova muka za zadužene u švajcarcima koji su bili u procesu konverzije kredita u okviru leks specijalisa.

Glavnica im je automatski skočila.

Franak je oduvek valuta utočišta kada u svetu manjka sigurnosti, te stoga ne čudi to da se sve više ulagača okreće ”švajcarcima” usled epidemije koronavirusa koja ima potencijal da uspori ili u slučaju globalne pandemije razbije sve izglede za ekonomski rast.

Međutim, ovoga puta jačanje švajcarca ekonomski analitičari pravdaju sasvim drugim razlozima.

Ispod radara šire javnosti, prošla je odluka da je ministarstvo finansija SAD nedavno stavilo Švajcarsku na listu zemalja koje, prema shvatanju Amerikanaca, manipulišu kursom.

Amerikanci su poručili Švajcarcima kako bi bilo dobro da srežu poreze i krenu u agresivniju javnu potrošnju, čime su na neki način ispalili hitac upozorenja Švajcarskoj narodnoj banci SNB, za koju se smatra da ima puno manje prostora u odbrani kursa franka i zaustavljanja njegovog jačanja.

Prema mišljenju mnogih međunarodnih analitičara, takva situacija u značajnoj meri ograničava Švajcarskoj centralnoj banci mogućnost eventualnih intervencija na FX tržištu.

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    17. februar 2020 | 12:21

    Sve sto je podlozno dizanju mora se dize ali sreca da uvek ima onih koji ce da ga spuste.

  • Rastko

    17. februar 2020 | 12:24

    Ne moze on toliko da skoci koliko je raja u stanju da ga zaskoci i gleda ga u oci .

  • Rastko

    17. februar 2020 | 12:19

    Ko dize zlo ne misli .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>