• 0

Kuvari, kelneri, turizmolozi, 4. mart je vaš dan: Novi hoteli otvaraju radna mesta

U Vrnjačkoj Banji je 2019. i ove godine otvoren veći broj hotela sa četiri i pet zvezdica, a potražnja za ugostiteljima je posebno izražena u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu

  • 0

Zapošljavanje radnika u oblasti ugostiteljstva u blagom je porastu, imajući u vidu da se otvara sve više hotela, a najviše potrebe za radnim angažovanjem ovog kadra ima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u prošloj godini 11.343 lica sa evidencije te službe ugostiteljske struke uspelo je da se zaposli. Prosečno vreme čekanja na zaposlenje ugostitelja do sada je bilo oko četiri godine.

Zaključno s poslednjim danom januara, ove godine u evidenciji nezaposlenih lica registrovano je 17.527 njih iz ugostiteljske struke, a mahom je reč o pripremačima namirnica, servirima, pomoćnim ugostiteljima, kuvarima, kelnerima, turističkim i ugostiteljskim tehničarima, ekonomistima za turizam, višim ugostiteljima, diplomiranim turizmolozima...

U januaru se 660 lica sa evidencije NSZ ugostiteljske struke zaposlilo, a u istom periodu registrovano je 73 oglasa za 130 izvršilaca u oblasti ugostiteljstva i turizma, na koje se prijavilo 40 kandidata.

Tokom 2019. godine, najviše prijavljenih potreba za zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu bilo je u Beogradu (1.406), potom slede Novi Sad (304), Kraljevo (188), Kragujevac (119), Niš (106).

U Vrnjačkoj Banji je 2019. i ove godine otvoren veći broj hotela sa četiri i pet zvezdica, a samim tim je iskazana potreba za radnicima ugostiteljske struke. Najviše se traže konobari, kuvari, sobarice, recepcioneri, animatori.

Iz NSZ najavljuju da će 4. marta biti održan Sajam zapošljavanja i obrazovanja u oblasti ugostiteljstva, kako bi se olakšalo nalaženje pravih kandidata, a već sada, kažu vlada veliko interesovanje.

Inače, u Vrnjačkoj Banji na evidenciji NSZ ima više od 200 nezaposlenih ugostiteljskih radnika svih profila od čega njih 65 nema radno iskustvo.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>