• 9
 ≫ 

Da li biste radili nedeljom za duplu dnevnicu? Evo koja sve pravila važe u zemljama oko nas

 ≫ 

U Sloveniji, radnici smeju da rade najviše dve nedelje u mesecu, dok Italija nije uvela striktna ograničenja, a po svemu sudeći - ni nema nameru

  • 9

Rad nedeljom je kod nas, kao i u susednoj Hrvatskoj, i dalje pod znakom pitanja, a evo kako su ovaj "problem" rešile ostale zemlje.

U Italiji, radno vreme nije ograničeno, što se odnosi i na nedelju. Ta odluka prepušta se regijama, tako da ne moraju duž cele ove zemlje da vladaju ista pravila. Međutim, kao i mi, Italijani su ograničili prodaju alkoholnih pića, koja se ne smeju kupovati posle 22 sata na benzinskim pumpama, prenosi portal Novac.hr.

Slovenija nije zakonski regulisala rad nedeljom, a jedina zabrana se odnosi na prodaju alkohola u sitnim satima. Međutim, to što zabrana rada nedeljom zvanično ne postoji, ne znači da poslodavci mogu da budu bahati: ovaj dan radniku moraju platiti duplo, pri čemu naknada za rad nedeljom ne sme biti manja od 6,05 evra po satu, u bruto iznosu.

Osim toga, slovenski radnik u jednoj godini može da radi najviše 20 nedelja, a najviše dve nedelje u mesecu. I ne samo to, ne sme da sve praznike u jednoj godini, a onda kada radi na praznik - to mu je plaćeno mnogo više nego kada radi nedeljom.

Na primer, česta je praksa i da poslodavci za rad nedeljom i u vreme praznika angažuju studente, jer mogu da ih plate manje. Rad nedeljom u Sloveniji pre svega se odnosi na velike prodavnice i lance; kada je reč o manjim, privatnim objektima, oni uglavnom ne rade nedeljom, ili rade u jednoj smeni, a za praznik - nikada.

Austrija je već dobro poznata po zabrani rada nedeljom, a broj sati koliko jedna radnja može da radi nedeljno ograničen je na 72. Radnim danima, austrijske prodavnice rade od 6 sati ujutru pa do 21 čas, a subotom do 18h. Međutim, i ovde postoje izuzeci, na primer u turističkim regijama gde je rad nedeljom i te kako isplativ.

U Nemačkoj takođe postoji zakon koji nalaže da se nedeljom ne radi, i on se uglavnom poštuje, ali svakako da ima izuzetaka: na primer, na ovaj dan često rade pekare, cvećare, trafike, pumpe. Jedina zemlja iz našeg regiona koja je uvelo striktnu zabranu jeste Crna Gora, ali se kako tvrde trgovci - to ipak odrazilo na pad prometa.

Kakva je situacija u Mađarskoj? Zanimljivo je da je ova zemlja bila prva koja je želela da uvede zabranu rada nedeljom, ali su odustali od ove ideje. Ovaj "prekid" je kratko trajao, od 2015. do 2016, a onda se sve vratilo na staro: okidača za ovu odluku bio je pokušaj raspisivanja referenduma koji je inicirao deo javnosti, pa su vlasti, kako bi izbegle referendum, odustale od zabrane.

Činjenica je da univerzalnog pravila nema, i da svaka zemlja ovu ideju reguliše na svoj način, ali svakako plus ide zemljama koje pružaju određene benefite radnicima koji moraju da rade nedeljom.

Video: Da li je teže raditi u državnom ili privatnom sektoru?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radnik ili neradnik?

    17. februar 2020 | 11:26

    Radim u EPS-u po smenama i ne samo ja mnogo nas, pa šta misle pojedinci kojima je nedelja ,,sveti dan" kako bi funkcionisale mnoge stvari da se ne radi nedeljom, sve vrste saobraćaja ( dakle nema prevoza ni autobuskog ni železničkog avion ništa) pa ne radi površinski kop, elektrane, službenici obezbeđenja itd, samo adekvatno platiti rad nedeljom i na dan praznika i retko ko će da se buni.

  • Rade

    17. februar 2020 | 11:19

    Nema tog novca da mi plate i subotu i nedelju. Slobodno vreme ne procenjivo.

  • RSK

    17. februar 2020 | 11:12

    Zabrana nedeljom!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>