• 11

"Papren život": Švajcarci hrle u Nemačku i pored cena, a Srbija među najjeftinjim zemljama za život

Na listu najskupljih zemalja sveta, prva dva mesta zauzimaju Švajcarska i Norveška, dok je Hrvatska čak 45 mesta iznad Srbije, kada je reč o visokim cenama

  • 11

Analiza poslovnog magazina CEOWORLD, rangirala je 132 svetske zemlje po tome koje su najskuplje, a koje najpristupačnije za život. Švajcarska i Norveška definitivno vode kada je reč o visokim cenama proizvoda i usluga, a naša zemlja zauzima 98. poziciju.

Istraživanje je merilo troškove hrane, odeće i obuće, taksi i komunalnih usluga, interneta, prevoza i restorana. Zaključak je da je Švajcarska na prvom, Norveška na drugom mestu, a potom slede Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur i Južna Koreja, piše portal Novac.hr.

Kada je reč o Srbiji, i našim susedima: na 53. mestu je Hrvatska, na 90. Crna Gora, a na 96, odnosno 98. poziciji su BiH i Srbiji. Hrvatska ne samo da je skuplja od ove tri države, već i od Slovačke i Mađarske. Ispred je samo Slovenija, koja zauzima 47. mesto.

Sa druge strane, tri velesile kao što su SAD, Kina i Rusija, nalaze se na 20, 80. i 82. mestu.

Na 29. poziciji, kada je reč o visokim cenama, nalazi se Nemačka, na 13. mestu je Irska, a na 21. - Austrija. Sasvim logično, s obzirom na standard, život je povoljan u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa.

Kada su u pitanju najomiljenije države Hrvata, Njemačka je zasjela na 29. mjesto najskupljih zemlja svijeta, dok Irska drži 13. mjesto, a Austrija 21. mjesto.

Život je pak najpovoljniji u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa.

U najskupljoj Švajcarskoj, život je za 22 odsto skuplji nego u Njujorku, pri čemu su troškovi stanovanja upola manji. Trošak stanovanja u Velikoj jabuci najveći je na svetu.

Video: Skoro pa prozirni dijamant košta 14 miliona dolara. Koliko bi koštao da je bez greške?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hs

    Ovo je vest za one koji nisu izasli iz svog sela...

  • Jug

    U Majedoniji duplo jeftinije nego kod nas..

  • Taxista

    Samo pređite na Horgošu granicu i videćete da su prehrambeni i hemijski proizvodi duplo jeftiniji nego u Srbiji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke