• 11
 ≫ 

"Papren život": Švajcarci hrle u Nemačku i pored cena, a Srbija među najjeftinjim zemljama za život

 ≫ 

Na listu najskupljih zemalja sveta, prva dva mesta zauzimaju Švajcarska i Norveška, dok je Hrvatska čak 45 mesta iznad Srbije, kada je reč o visokim cenama

  • 11

Analiza poslovnog magazina CEOWORLD, rangirala je 132 svetske zemlje po tome koje su najskuplje, a koje najpristupačnije za život. Švajcarska i Norveška definitivno vode kada je reč o visokim cenama proizvoda i usluga, a naša zemlja zauzima 98. poziciju.

Istraživanje je merilo troškove hrane, odeće i obuće, taksi i komunalnih usluga, interneta, prevoza i restorana. Zaključak je da je Švajcarska na prvom, Norveška na drugom mestu, a potom slede Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur i Južna Koreja, piše portal Novac.hr.

Kada je reč o Srbiji, i našim susedima: na 53. mestu je Hrvatska, na 90. Crna Gora, a na 96, odnosno 98. poziciji su BiH i Srbiji. Hrvatska ne samo da je skuplja od ove tri države, već i od Slovačke i Mađarske. Ispred je samo Slovenija, koja zauzima 47. mesto.

Sa druge strane, tri velesile kao što su SAD, Kina i Rusija, nalaze se na 20, 80. i 82. mestu.

Na 29. poziciji, kada je reč o visokim cenama, nalazi se Nemačka, na 13. mestu je Irska, a na 21. - Austrija. Sasvim logično, s obzirom na standard, život je povoljan u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa.

Kada su u pitanju najomiljenije države Hrvata, Njemačka je zasjela na 29. mjesto najskupljih zemlja svijeta, dok Irska drži 13. mjesto, a Austrija 21. mjesto.

Život je pak najpovoljniji u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa.

U najskupljoj Švajcarskoj, život je za 22 odsto skuplji nego u Njujorku, pri čemu su troškovi stanovanja upola manji. Trošak stanovanja u Velikoj jabuci najveći je na svetu.

Video: Skoro pa prozirni dijamant košta 14 miliona dolara. Koliko bi koštao da je bez greške?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    17. februar 2020 | 11:42

    Hahahahaha mi medju najjefinijima hahahahahahaha pa jel vi mislite da niko ne ide preko

  • Ch

    17. februar 2020 | 11:45

    Za Svicu ste u pravu,a za Srbiju lazete.Skuplja je od Nemacke.A ima stvari koje su skuplje nego ovde u Svajcarskoj.

  • Taxista

    17. februar 2020 | 11:48

    Samo pređite na Horgošu granicu i videćete da su prehrambeni i hemijski proizvodi duplo jeftiniji nego u Srbiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>