• 0

Vreme velikih promena idealno je za male zemlje, poput Srbije: Kako do robusnijeg privrednog rasta

Robusniji privredni rast biće jedna od glavnih tema i na ovogodišnjem, 27. po redu Kopaonik biznis forumu

  • 0
Aleksandar Vlahović, kopaonik i 4 industrijska revolucija Foto: Aleksandar Vlahović/Privatna arhiva

Već nekoliko godina unazad ključni paneli na Kopaonik biznis forumu su digitalizacija, obrazovanje kao ključni pokretački faktor razvoja Srbije, inovacije, pametna specijalizacija, nova start up preduzeća, brzorastuće kompanije, cirkularna ekonomija.

Međutim, centralne teme su, po zamisli organizatora, aktualizovale suštinsko pitanje rasprave u godini kada je Forum održavan. Tako smo, na primer, 2018. godine, nakon dostignute fiskalne i monetarne stabilnosti, značajnog smanjenja javnog duga, u prvi plan nametnuli temu bržeg privrednog rasta.

Da robusniji privredni rast mora da bude ključna polazna tačka ekonomske politike Srbije, potvrdili smo i na prošlom Kopaonik biznis forumu, kada su sumirani ukupni rezultati privrednog razvoja, deset godina nakon početka velike svetske recesije.

Pokazali smo da Srbija ima, u poređenju sa zemljama Zapadnog Balkana i centralne i istočne Evrope, najsporiji oporavak, te da će joj tim tempom razvoja biti potrebno značajno više vremena za dostizanje prosečnog standarda u zemljama EU.

U suštini, temi robusnog rasta je posvećen i ovogodišnji, 27. po redu Kopaonik biznis forum, ali iz ugla šansi i prednosti koje pruža četvrta industrijska revolucija. Termin “Četvrta industrijska revolucija” je prvi put upotrebio profesor Klaus Svab, osnivač WEF-a, pre pet godina, kada je u dramatičnom tonu rekao da “stojimo na početku tehnološke revolucije koja će fundamentalno promeniti način na koji živimo, radimo i odnosimo se jedni prema drugima".

Dodao je i sledeće: Po svom obimu i kompleksnosti, transformacija će biti neuporediva sa svim promenama do sada. Ne znamo kako će se u budućnosti razvijati, ali jasno je da odgovor mora da bude efikasan i integrativan tj. da uključi sve učesnike u društvenom, privrednom i političkom životu.

Digitalizacija i razvoj ITC sektora su započeli trećom tehnološkom revolucijom. Promene koje se danas događaju razvijaju nove tehnologije kao što su veštačka inteligencija, 3D printing, nanotehnologija, proširena stvarnost (izmenjena realnost), genom editing, biotehnologija.

Sve te promene duboko menjaju način na koji društvo proizvodi, razmenjuje i distribuira vrednost. Srbiji je potreban skokoviti rast i razvoj da bi uhvatila priključak sa razvijenim zemljama Evrope i sveta. Vreme velikih promena je upravo idealno za male, nedovoljno razvijene zemlje kao što je Srbija.

Ali, da bi se iskoristile šanse koje donosi Industrija 4.0, potrebne su jasne društvene i političke strategije i razumevanje da će transformacija obuhvatiti sve društvene i političke institucije, kao i samog pojedinca.

Otuda će i ključna pitanja o kojima će se na Forumu diskutovati biti: koliko smo spremni za promene koje Industrija 4.0 donosi, da li je naš obrazovni sistem sposoban da podrži Industriju 4.0, kakav je uticaj Industrije 4.0 na pojedine industrijske grane, na koji način se definiše politika inkluzivnog rasta i kakva je veza sa strategijom pametne specijalizacije.

(Autor: Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije i predsednik programskog odbora KBG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>