• 2

MiG i Suhoj postaju jedno: Rusija baca jače svetlo na borbene avione

Na čelu novog udruženja biće bivši generalni direktor MiG-a, Ilija Tarasenko, koji će istovremeno zadržati mesto zamenika generalnog direktora OAK

  • 2

Ruska državna korporacija "Rosteh" saopštila je da će u okviru "Ujedinjene vazduhoplovne korporacije" (OAK - Объединенная авиастроительная корпорация), zbog razvoja i proizvodnje svih ruskih borbenih aviona, doći do ujedinjenja kompanija "MiG" i "Suhoj", u Divizion vojne avijacije, prenosi Tangosix.

Na čelu novog udruženja biće bivši generalni direktor "MiG"-a, Ilija Tarasenko, koji će istovremeno zadržati mesto zamenika generalnog direktora OAK, zaduženog za vojno-tehničku saradnju. On je na ovom mestu zamenio Igora Ozara, za koje se tvrdi da je napustio kompaniju.

Tarasenko će se, prema pojašnjenju koje je dobijeno iz OAK-a, baviti formiranjem Diviziona vojne avijacije "Ujedinjene vazduhoplovne korporacije", i to na bazi kompanija "MiG" i "Suhoj". Nova organizaciona struktura baviće se razvojem, proizvodnjom, prodajom i održavanjem svih aktuelnih i perspektivnih aviona borbene avijacije.

Konsolidacija glavnih naučno-proizvodnih kapaciteta vojne vazduhoplovne industrije omogućiće efikasniju primenu postojećih programa i razvoj  perspektivnih projekata. Kompanija "Suhoj" je krajem 2017. godine bila najprofitabilnija kompanija u sastavu OAK, a u 2018. ispunjene su ugovorne obaveze u vrednosti od oko 1,8 milijardi dolara, dok je neto dobit iznosila oko 63 miliona dolara.

U istoj godini, kompanija "MiG" je imala prihod od oko 1,4 milijarde dolara, od čega je neto dobit bila oko 55 miliona dolara.

Za Ozarevo vreme, kompanija je sklopila i ispunila velike ugovore za isporuku frontovskih bombardera Su-34 i višenamenskih borbenih aviona Su-35, završila prvu fazu ispitivanja lovca 5. generacije Su-57 i pripremila ga za serijske isporuke.

U delu ruskih medija se, međutim, pojavila informacija da će Ozar ipak biti smenjen zbog pada prvog serijskog Su-57, koji se dogodio 24. decembra 2019. Taj avion je pred Novu godinu trebao biti predat ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama.

Video: Avion budućnosti, Su-57 ruska moćna vazdušna zver

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    17. februar 2020 | 17:00

    Muhoj

  • Sparta

    18. februar 2020 | 20:18

    Savršeno !!!! Spajanje dvije vrhunske kompanije je savršen potez Rusije.. ☝️👏👏👏 mnogo sreće i uspjeha u daljem zajedničkom radu želim.. 👍👏👏👏

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>