• 1
 ≫ 

Novinar digao ruke od pisanja i zaposlio se u staračkom domu: Ovo je njegova priča

 ≫ 

Što bolja firma - to bolja plata, a Britanci znaju da cene radnike ako su vredni

  • 1

Velika Britanija, osim što traži kvalifikovane radnike, bitno je da oni imaju EU pasoš, pa joj je tako Hrvatska jedna od primamljivih opcija.

Naime, jedna od najvećih "headhunting" agencija proteklih nedelja je aktivno tražila medicinske radnike, posebno za rad u staračkom domu. Na jedan takav oglas javio se novinar Slobodne Dalmacije, on je dobio posao, a ovo je njegova priča, koju prenosi portal Novac.hr.

- Nakon što predate aplikaciju morate proći nekoliko krugova provere: engleski jezik, sigurnosna provera, upitnik. Nakon toga vas nazove službenik, ili vam pošalje poruku, u kojoj vas pita kada se može obaviti inicijalni intervju, koji može potrajati i 20 minuta ili više, zavisi od vaših odgovora - kaže ovaj hrvatski novinar.

Ukoliko želite da radite za uglednu kompaniju - testovi su rigorozniji, traži se bolje poznavanje engleskog, kao i pozitvna ocena na psihotestu i intervjuu preko WhatsApp-a i Skype-a. Što bolja firma - to bolja plata.

- Zdravstveni asistent - negovatelj, u VB mora dobiti sertifikat o znanju iz prve pomoći, premeštanju teško pokretnih pacijenata, pripremi hrane... Sertifikat se dobija nakon školovanja koje sami platite ili vam ga omogući firma koja vas angažuje. Znanje iz prve pomoći se obnavlja svake godine - kaže sagovornik portala Novac.hr.

Novinar se predstavio kao muškarac koji želi da promeni radnu sredinu i da radi u Velikoj Britaniji. Nakon klasičnih pitanju agenta o imenu i mestu stanovanja, usledila su pitanja zašto kandidat želi da dođe u VB, da li je ikada brinuo o starijim licima... Iako je odgovor novinara na drugo pitanje bio negativan, razgovor je nastavljen. 

Agent ga je upitao da li se ikada brinuo o starijima u svojoj kući, a Hrvat je rekao da jeste. Od njega je zatraženo da objasni na koji način je to činio, i pitali su ga da li zna da će - ako se zaposli kod njih - starijim pacijentima morati da menja pelene, i da ih kupa. - Posao se mora obaviti. Neće biti prijatno, ali mora se uraditi ono za šta si plaćen - kratko je odgovorio.

Takođe je važno da kandidati za posao nisu kažnjivani i da se protiv njih ne vodi nikakav postupak. Pitali su ga i jedno pitanje "pro forme" - šta je demencija, kako bi stekli uvid u to ima li osnovni nivo obrazovanja.

Međutim, ovo je samo početak.

Kasnije vas upoznaju sa poslom, a ako se pokažete dobro na prvom intervjuu - onda vam na mejl šalju detaljnije informacije. Potom sledi drugi krug razgovora. Oni koji dobiju posao i pristanu na njega, imaju 4 nedelje rok da dođu u VB, a avionsku kartu plaća kompanija koja ih angažuje.

- Prvih šest meseci smeštaj obezbeđuje kompanija, ali vam odbija 230 funti od plate - kaže ovaj hrvatski novinar, i dodaje da nema iznenađenja: sami ste u sobi, ali delite WC, kuhinju i dnevnu sobu sa drugim medicinskim radnicima. Nije poželjno da sa vama u sobi budu vaša deca. Nakon šest meseci, morate sami potražiti sebi smeštaj.

- Osim razne dokumentacije, potrebne su vam crne pantalone i cipele. Sat posla se plaća između 8,21 i 8,55 funti, sve zavisi od lokacije. Prosečan broj nedeljnih sati kreće se između 42 i 48, a smene traju 12 sati. Dakle, kad je dnevna smena, radi se od osam ujutro do osam uveče, a kad je noćna - od osam uveče do osam ujutru.

Ono što poslodavci zahtevaju jeste fleksibilnost kada je reč o smenama, a svaki drugi vikend se radi, i to sve stoji u prvobitnoj ponudi. U najboljem slučaju, radnik može da zaradi 1.632 funte (48 radnih sati nedeljno i najviša cena satnice). Međutim, ako ste vredni, poslodavac je voljan da vam plati obuke i školovanje.

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • recept za samouništenje

    17. februar 2020 | 14:52

    zavadili, na slobodu pustili zatvorenike iz lepoglave, napravili gradjanski rat, uništili narod i firme, odvoze radnu snagu u kontejnerima!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>