• 3

Za nekoliko dana poskupljenje: Hrvati dižu cene za sve ono što koristimo svakodnevno

Novina je oporezivanje količine šećera - bezalkoholna pića biće podeljena u kategorije, pa će ona sa najmanje šećera pojeftiniti, dok će energetski napici - poskupeti

  • 3
devojka, kafa,

Foto: Pixabay/nastya_gepp

Hrvatsko Ministarstvo finansija pustilo je na javnu raspravu tri uredbe o akcizama koje predviđaju poskupljenje akciza na duvan, alkohol, kafu i bezalkoholna pića od 1. marta 2020, čime će državni budžet biti bogatiji za oko 67 miliona evra.

U svom obrazloženju o povećanju akciza na duvanske proizvode, Ministarstvo finansija navodi da uticaj na maloprodajne cene cigareta "ni u kom slučaju nije veći od 2 kune (0,26 evra), prenosi portal Novac.hr.

Kada je reč o alkoholu, povećanje iznosi 13,2 odsto na etilni alkohol, odnosno s 5.300 kuna na 6.000 kuna po hektolitru čistog alkohola, što bi trebalo da donese oko 4,6 miliona evra budžetu Hrvatske.

Dodatno oporezivanje bezalkoholnih pića i kafe, budžetu bi trebalo da osigura oko 9,6 miliona evra, a novina je oporezivanje količine šećera - bezalkoholna pića biće podeljena u kategorije, pa će ona sa najmanje šećera pojeftiniti, a više će se oporezivati energetski napici s visokim udelom šećera.

Kako se navodi, u ovoj godini Vlada je planirala da budžet ostane uravnotežen ili ostvari blagi višak što bi omogućilo i željeni nastavak trenda smanjivanja nivoa javnog duga.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>