• 1
 ≫ 

Zovu ga fantom s bauštele: Građevinska firma koja zarađuje na prevarama

 ≫ 

Princip "poslovanja" je uvek isti: gazda uzme deo novca kao avans, a posle se više nikada ne javi i stalno izmišlja opravdanja...

  • 1
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište

Foto: Shutterstock

Iz susedne Hrvatske dolaze poražavajuće vesti kada je reč o poslovanju građevinskih firmi, konkretno jedne iz Ivanić-Grada, po imenu "Insside Interijeri". Dvoje Zagrepčana podelilo je svoje loše iskustvo za portal Jutarnji list, jer su za samo nekoliko nedelja ostali i bez novca, i bez završenih radova.

Vlasnik firme je Hrvoje Štajdohar, čovek koji je od Zagrepčana, kažu, uzeo novac za unutrašnje radove, da bi brzo nakon toga počeo da se "razboljeva", pa je onda "doživeo saobraćajnu nesreću" ili je "bio prezauzet", a novac za neurađeni posao nikada nije vratio.

Romana Pavalić i Srđan Gerber više se i ne nadaju da će dobiti pare natrag, ali žele da upozore druge da ne prođu kao oni. Sagovornica Jutarnjeg lista im se poverila da je do firme "Insside Interijeri" došla putem interneta, odnosno stranice koja spaja građane i izvođače radova.

- Potražila sam tamo nekog majstora, jer sam znala ljude koji su prethodno imali dobra iskustva, a nakon što smo dobili nekoliko ponuda za uređenje stana, dečko se našao s vlasnikom firme, Hrvojem Štajdoharom, te mu je na račun, kao avans, uplatio devet od predviđenih 18 hiljada kuna (oko 1,250 evra) - započinje priču Pavalić.

Brzo nakon toga, nastavlja, Štajdohar je rekao da treba da mu uplatimo još tri hiljade kuna jer nema dovoljno novca za nabavku materijala, a nakon što je dobio i taj novac, pa čak potpisao i potvrdu da ga je primio, počela su prva odugovlačenja.

"Kako je vreme sve više prolazilo, shvatili smo da smo prevareni, pa smo otišli u policiju da podnesemo prijavu"

 

Na svu sreću, kaže Romana Pavalić, imali smo potpisanu potvrdu da je Štajdohar primio novac, a avans smo mu uplatili preko bankovnog računa, umesto da mu damo keš na ruke, zbog čega je policija uspela da pregovara s konkretnim dokazima.

Na sličan način bez novca je, iako u znatno manjem iznosu, ostao i kompjuterski tehničar Srđan Gerber (36). On je do sporne firme takođe došao preko interneta.

- Zamislite, on je čak na tom prvom sastanku izvadio ugovor koji smo obojica potpisali, i na njega stavio pečat svoje firme. Ja sam mu, kao avans, uplatio polovinu od ukupne vrednosti radova, dakle 1,500 kuna, ali brzo sam shvatio da on te radove nikad neće završiti - priča Gerber.

Dodaje i da mu je "najčudnije bilo to što se on svaki put uredno javljao na njegove pozive". Ipak, svaki put imao je drugi izgovor. I Gerber je otišao u policiju pre oko 2 meseca, podneo je prijavu, ali mu se još uvek niko nije javio.

- Zvao sam ih još jednom kad sam dobio informaciju da su razgovarali s njim, ali je nakon toga prestao svaki kontakt - razočaran je Gerber.

Jutarnji list se obratio MUP-u, kako bi saznali o čemu se radi, a odande su im rekli da je protiv kompanije pokrenuta kriminalistička istraga, na osnovu dela prevare.

Majstor Hrvoje Štajdohar tvrdi da nikoga nije prevario: "Oni žele da me unište, blate moje ime, otuđili su me od roditelja..."

- Znam o čemu je reč, podnete su dve prijave, bio sam već u policiji zbog toga. Nikoga nisam prevario, toj gospođi radove nisam završio jer je ona ostala bez novca i nije mogla da mi plati ostatak, a potom je okupila neke druge ljude i nagovorila ih da me prijave - kaže Štajdohar.

Video: Majka zloupotrebila decu za skupljanje pomoći

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>