• 28

Prosečna plata kod komšija 1.750 evra: Koji kadrovi su najbolje plaćeni?

Nadprosečni porast plata u državnom sektoru direktna je posledica realizacije dogovora o povećanju plata i priznatih troškova rada u javnom sektoru, koji su prošle godine postigli sindikati javne uprave i vlade

  • 28

Prosečna plata u Sloveniji u prošloj godini iznosila je 1.753,84 evra bruto i 1.133,50 evra u neto iznosu, objavio je danas slovenački statistički zavod, ističući da su plate rasle i u javnom i privatnom sektoru.

Prosečna bruto plata prošle godine povećana je za 4,3 odsto nominalno i 2,7 odsto realno u odnosu na 2018, dok je porast neto plata iznosio nominalno 3,7, a realno za 2,1 odsto, prenosi STA.

Prosečna bruto plata u privatnom sektoru povećana je za 3,9 odsto, u javnom sektoru za 5,4 odsto, a u državnoj upravi za 6,5 odsto.

Nadprosečni porast plata u državnom sektoru direktna je posledica realizacije dogovora o povećanju plata i priznatih troškova rada u javnom sektoru, koji su prošle godine postigli sindikati javne uprave i vlade, objavio je statistički zavod.

Najveće mesečne bruto plate za 2019. godinu isplaćene su u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, klimatizacijom i one su iznosile u proseku 2.628 evra.

Najveće povećanje plata od 8,9 odsto zabeleženo je u javnoj upravi i odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju.

Prosečna decembarska plata iznosila je 1.855,25 evra bruto, što je za 2,2 odsto, a realno za 2 odsto manje od novembarske plate, a kako se navodi, taj pad je posledica performansi i božićnih bonusa isplaćenih u novembru.

Video: Da li ste dobili 13. platu ili bonus od poslodavca?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    U srbiji plata 45000din plus 10000din putni trosak.Znaci 55000din i radi se i subotom u sve tri smene.Sve dok platis prema drzavi od struje telefona grejanja i ostalih nameta bez dece i skole u najboljem slucaju ostane 18000din.E sad gde su deca i hrana i skolovanje i to da jos nisi kod dktora i apoteka.

  • Kiro

    Niko ne spominje bedne penzije

  • zeljko

    prepostavljam ovi sto pisu da je hrana skupa da nisu ni bili u sloveniji a pricaju kako je skupo.gospodo,kirija i struja, komunalije jeste skupo,ali hrana,odeca,obuca je kao kod nas,cak i jeftinije,mozete slobodno da odete do slovenije i sami se uverite.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke