• 2

Paušalci, požurite, 60% vaših kolega ispunilo svoje obaveze. Šta će biti sa onima koji ne završe?

Mnogi čekaju upravo poslednji dan

  • 2
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer Foto: Shutterstock

Danas ističe krajnji rok za plaćanje paušalnog poreza za preduzetnike i to prvog za koji neće stići rešenja u poštansko sanduče, bar ono klasično.

Prvi put rešenja o utvrđenim poreskim obavezama dostavljena su u poresko sanduče na portalu Poreske uprave. Zbog toga paušalci imaju obavezu da poseduju sopstveni elektronski sertifikat kako bi mogli da pristupe svom poreskom sandučetu.

Kako su iz Poreske uprave rekli za naš portal, do sada je oko 60 posto paušalaca je preuzelo rešenja sa portala od ukupno 95.000 paušalaca.

Da bi preduzetnici preuzeli rešenja iz elektronskog sandučeta, što je sada jedini način da dođu do tog dokumenta, potrebno je da pribave kvalifikovani elektronski sertifikat i instaliraju odgovarajuću aplikaciju sa sajta ePorezi.

Inače, možete ovlastiti bilo koje drugo lice da preuzme sertifikat.

Takođe, iz Uprave očekuju da će danas biti dodatnog preuzimanja, jer nije retko da naši građani čekaju poslednji dan, a to može da prouzrokuje i nekada pad sajta.

Šta ako danas ne završite sve?

Paušalci su dobili još jednu pogodnost, a to je ograničenje najvećeg mogućeg rasta poreske osnovice na najviše 10 odsto godišnje, što takođe važi do 2023. godine.

Dalje, postoje razne poreske olakšice koje se odnose i na stare zanate, osobe sa invaliditetom.

Na pitanje šta će biti sa onima koji danas ne ispune svoje obaveze, iz Poreske uprave nam kažu:

Obaveze poreske ostaju i dalje teku, oni su dužni da svoje obaveze plaćaju i na njih se obračunava zakonska kamata.

Za ulazak na portal ePorezi i sanduče u kome je poresko rešenje, potrebna je lična karta sa čipom, uz koju se besplatno u MUP-u dobija šifra, odnosno PIN. Pored MUP-a, kvalifikovani elektronski seritifikat izdaju ovlašćena Sertifikaciona tela: Privredna komora Srbije, PTT, Halcom i E-Smart Systems, ali uz određenu nadoknadu. Ukoliko pristup poreskom sandučetu u ime obveznika obavlja drugo lice, poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti.

Za pristup elektronskim servisima koristi se jedinstvena aplikacija koja se može preuzeti na sledećoj internet adresi: http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/e-porezi/portal.html.

Aplikacija se jednostavno instalira i nakon pokretanja i unosa PIN-koda kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupa se portalu. Na pomenutoj adresi može se preuzeti i korisničko uputstvo za aplikaciju ePorezi sa detaljnim uputstvima o koracima pri instalaciji.

Novina je i kalkulator paušalog poreza i doprinosa. Unosom zadatih parametara obveznici mogu sami da izračunaju iznos mesečnog paušalnog poreza približno za naredne 3 godine.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    18. februar 2020 | 13:07

    Ne gori nigde. Platiće. Neko bez a neko sa kamatom. Državi se žuri da im uzme pare pa da poveća plate javnom sektoru.

  • Nije nego

    18. februar 2020 | 16:54

    Samo salju nova resenja, a za prethodne godine ne sravnjuju. A kad je drzavi poslednji dan da proknjizi uplaceni radni staz iz 2017 ? Kad na vrbi zasvrbi ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>