• 13

Sećate li se propalog Hendija? Bivši radnici danas ne mogu da se zaposle, ni povežu staž

Saga za mnoge od 900 radnika koji su radili za Handy ni danas nije gotova

  • 13

Verovatno se svi sećate vesti kada je poznati lanac prodavnica tehnike i mobilnih telefona Handy zatvoren preko noći.

Svi zaposleni ostali su bez posla, a sve poslovnice su zatvorene u jednom danu. Radnike niko nije obavestio kakva ih sudbina očekuje.

Iako je firma zakatančena, trudnice, porodilje i osobe sa invaliditetom formalno su ostale u radnom odnosu, ali bez ikakvih primanja i šanse da nađu drugi posao. U međuvremenu, regovala je država pa je deo obaveza isplaćen.

Međutim, saga za mnoge od 900 radnika koji su radili za Handy ni danas nije gotova.

Problem bivših radnika, a kako svedoči i primer jedne naše sugrađanke, nastaje i prilikom traženja novog posla i vezivanja radnog staža.

- Otišla sam u PIO Fond u nameri da donesem listić s obzirom na to da je novi poslodavac to zahtevao kako bih mogla da se zaposlim. Kada sam otišla do PIO fonda rekli su mi da je Handy uplatio samo 4 meseca i to godine 2018. januar, februar, mart. Handy je zatvoren u maju te godine - kaže za naš portal bivša radnica kompanije (ime poznato redakciji).

Nju su dalje uputili do Poreske uprave gde su joj utvrdili da je Handy uplatio staž za 2016,2017, i 2018, ali nije poslat ispravan M4 obrazac.

Uputili su je ponovo na PIO Fond gde su joj rekli da da to nije u njihovoj nadležnosti i da je neophodno da se obrati poslodavcu.

- Pitanje je kako mogu da se obratim poslodavcu da pošalje ispravan M4 obrazac kada je ta firma u stečaju i iz kog razloga ne može da se upiše taj isti staž ako je uplaćen PIO fondu? Dakle, taj novac se nalazi na njihovom računu - pita rezingirano naša sugrađanka.

Kako povezati staž iz firme koja je otišla u stečaj?

Dobra vest za nju, ako se može nazvati dobrom jeste što postoji način da joj se popuni obrazac, ali za naplatu zaostalih doprinosa, teško da može nešto da uradi. I nije jedina.

Svaka kompanija koja ode u stečaj, mora da ima i stečajnog zastupnika, odnosno upravnika. Njihov spisak se nalazi na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. I upravo on može da popuni sporni M4 obrazac. Ukoliko to nije slučaj, radnici mogu pravdu da potraže i na sudu.

Naša sagovornica kaže da im i jeste najveći problem bio taj što ih niko nije uputio kome mogu da se obrate.

- Rekli su nam samo: "Dođite po ugovor, vama se ugovor o radu prekida". I to je sve - kaže ona.

Naša sagovornica može da dobije obazac, ako je za taj period zaista i uplaćen iznos za obaveze i doprinose, i to će se u njen ukupni staž računati, rekla nam je Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije.

Ona podseća da kada neka firma ode u stečaj, deli se ono što ostane iz stečajne mase, a po običaju, to bude nedovoljno za bilo šta, ponajmanje za radnike.

- Ovo nije jedini slučaj. Nažalost, dosadašnje iskustvo govori da je taj period kada nisu uplaćeni doprinosi, propao. Kod nas je praksa pokazala da  zaostali staž niko neće uplatiti. Ni firma, ni lokalna samouprava. To je jedna završena priča - kaže Savićeva.

Prema njenim rečima, država dopušta da firma neka opstaje a da ne uplaćuje poreze i doprinose.

- Mi stalno ukazujemo na to. U Nemačkoj na primer, to ne može da se desi. Ako se desi jedan mesec, nadležne instucije odmah dolaze u firmu, fabriku i gledaju o čemu se radi. Mnogo brža intervencija države mora da bude - dodaje ona.

Posle vesti da je poznati lanac mobilnih teledona iznenada propao, čulo se i da je ista sudbina zatekla radnike i Bugarskoj. Tada je objavljeno i da je bugarski mobilni operater Mobiltel (Mtel) prekinio saradnju sa Hendijem posle 13 godina saradnje. Navodilo se i da je povlačenje možda posledica otkazivanja velikog ugovora.

Inspekcija rada za grad Beograd ubrzo je izdala nalog da je kompanija u obavezi je da reguliše pravni status svojih zaposlenih sa invaliditetom, kao i da trudnicama i porodiljama dostavi obračune zaostalih plata.

To je vlasnik i obećao.

Imate li slična iskustva? Pišite nam u komentarima.

Video: Na seoskom imanju u Bogatiću posao za ugrožene grupe

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    Ja uplacujem doprinose radnicima i moram da uplatim pre 01. u mesecu ne sme ni jedan dan da se kasni. Ne razumem kako ljudi uspevaju da nebplaćaju i da naprave dugove.

  • Lord

    U Srbiji je moguce da gazda firme ne isplacuje plate, ne uplacuje doprinose, ne placa poreze, a firma normalno radi. To je van svake pameti. Licno sam radio u takvoj firmi, u N. Sadu, ostao sam bez 5 godina staza, i puno para...

  • Stef

    Gazda je iz Bugarske, nije nas covek, radio sam u Hendiju jedno vreme tako da znam samo da je iz Bugarske, inace sistem na racunarima nam je bio na bugarskom jeziku ...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke