• 24

Cena struje u Srbiji mora da raste, pre ili kasnije

"Prilikom povećanja mora da se vodi računa o najugroženijima"

 • 24

Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emsija, rekao je direktor Energetske zajednice Janze Kopač.

- Što se tiče cene struje, to je uvek politički osetljivo pitanje. Ali, treba dodati da sadašnja cena za domaćinstva nikako ne odražava stvarnu cenu prozivodnje i da će to na dugi rok verovatno morati da se menja - rekao je Kopač novinarima u skupštini gde se održava konferencija "Finansiranje energetske tranzicije u Srbiji" koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer.

Kopač je kazao da prilikom povećavanja cene struje mora da se vodi račcuna o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

- To, ipak, nije samo problem potrošača već i rudarskih okruženja, jer proizvodnja struje iz uglja, barem u EU, a to će se pre ili kasnije odraziti i u Srbiji, postaje izuzetno skupa zbog oprezivanja emsija CO2. Zbog toga se prošle godine potrošnja uglja u zemljama članicama EU skoro prepolovila - naveo je Kopač.

On je naveo i da su u novom sedmogodišnje budžetu EU predviđena izuzetno velika sredstva za Fond pravedne tranzicije, gde će se pomoći tim rudarskim regijama u restrukturiranju.

- Takav instrument bi treblao i Srbija što pre da osnuje, jer će pre ili kasnije doći do tog resturkturiranja i to naravno neko mora da plati. I siguran sam da kada bi postojao takav fond na nacionalnom nivou da bi bio dobar argument da se traže i dodatna sredstva od EU za tu namenu - kazao je Kopač.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jovan

  Sramota, udri sirotinju kojoj povecas 500 dinara pa mu ih odmah uzmes. Dodjite gospodo iz Beograda pa zivite na jugu sa 15000 penzije pa od toga platite sve racune platite lekove i prezivite , pa onda pricajte kako mozes preziveti, a sve cene u prodavnicama 20 do 30 posto vece u odnosu na druge delove zemlje.

  7
  0

  Podelite komentar

 • Mrki

  Mi smo jedina zemlja na svetu gde potrosis 0 kilovata a platis 500 dinara koliko je kilovat ?

  121
  0

  Podelite komentar

 • Lale

  Kaže predsednik zadovoljni generali i pukovnici. Pa jasno. Mi civili zaposleni u vojsci dobili 9% kao i oni. Mi 3500 oni 14000. Gde je tu pravda. Zašto linearno. Pa valjda svi jedemo isti hleb.

  106
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke