• 24

Cena struje u Srbiji mora da raste, pre ili kasnije

"Prilikom povećanja mora da se vodi računa o najugroženijima"

  • 24

Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emsija, rekao je direktor Energetske zajednice Janze Kopač.

- Što se tiče cene struje, to je uvek politički osetljivo pitanje. Ali, treba dodati da sadašnja cena za domaćinstva nikako ne odražava stvarnu cenu prozivodnje i da će to na dugi rok verovatno morati da se menja - rekao je Kopač novinarima u skupštini gde se održava konferencija "Finansiranje energetske tranzicije u Srbiji" koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer.

Kopač je kazao da prilikom povećavanja cene struje mora da se vodi račcuna o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

- To, ipak, nije samo problem potrošača već i rudarskih okruženja, jer proizvodnja struje iz uglja, barem u EU, a to će se pre ili kasnije odraziti i u Srbiji, postaje izuzetno skupa zbog oprezivanja emsija CO2. Zbog toga se prošle godine potrošnja uglja u zemljama članicama EU skoro prepolovila - naveo je Kopač.

On je naveo i da su u novom sedmogodišnje budžetu EU predviđena izuzetno velika sredstva za Fond pravedne tranzicije, gde će se pomoći tim rudarskim regijama u restrukturiranju.

- Takav instrument bi treblao i Srbija što pre da osnuje, jer će pre ili kasnije doći do tog resturkturiranja i to naravno neko mora da plati. I siguran sam da kada bi postojao takav fond na nacionalnom nivou da bi bio dobar argument da se traže i dodatna sredstva od EU za tu namenu - kazao je Kopač.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    19. februar 2020 | 17:32

    Samo udri po narodu. Kao dobili smo povišice. A poskupljenja samo udaraju. Od povišice nema ništa.

  • Bosiljka

    19. februar 2020 | 17:45

    Sama cena struje nije velika ali te silne takse, nameti porezi su vece od utroska struje.To su dve razlicite stvari.Zasto nemamo bar vikendom jeftinu struju? I onda kazete da je cena struje mala, a sta je sa ostalim stavkama.

  • Pancevac

    19. februar 2020 | 17:31

    26. aprila u 20h ili koji minut kasnije ako neko jos ceka u redu da glasa.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>