• 23

Zašto bi nas zanimala kineska ekonomija? Zato što kada Kina tone, sa sobom vuče ceo svet

Kada je ova država u krizi, ceo svet strepi, i to sa razlogom

  • 23
novac, ekonomija, kina, juan

Pixabay.com

Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na celoj planeti, a mnoge zemlje zavise od kupovne moći njenih stanovnika.

Zbog toga i zbog još nekih razloga svi treba da budemo zabrinuti kada je kineska ekonomija u krizi, jer ona utiče na sve nas, piše BBC.

Kineska ekonomska moć danas je skoro 50 puta veća u odnosu na 1980. godinu – Kina je trenutno druga najveća ekonomska sila na svetu. Ipak, trenutno je njena ekonomija ugrožena zbog izbijanja koronavirusa, koji se odrazio na mnoge grane industrije i na celokupno funkcionisanje ove države.

Šta to znači za ostatak sveta?

 

Kina je "svetska fabrika". Ona proizvodi dobra i alate, koji su nam potrebni za proizvodnju dobara. Na primer, ova zemlja pravi 70 odsto klima uređaja na svetskom nivou, kao i 58 odsto cipela.

Osim toga, u Kini je odštampan najveći broj primeraka Biblije.

Ako Kina uspori u svojim aktivnostima, poslovi širom sveta su ugroženi. Jača ekonomija neke države znači da u njoj žive bogatiji ljudi. Čak i srednja klasa u Kini ima veoma skup ukus, pa trećina zarade luksuznih brendova dolazi od Kineza.

Zbog toga modne kuće kao što su „Luj Viton“ i „Šanel“, i mnoge druge kompanije ovog ranga, zavise od građana ove zemlje i od onoga što se u njoj dešava.

I tehnološke kompanije imaju veliki prihod od kineskih građana. Na primer, svaki sedmi ajfon završava u rukama Kineza. Sa 1,4 milijarde stanovnika, nije iznenađujuće što je Kina najveći potrošač električne energije na svetu, i jedan od najvećih kupaca nafte, čelika i bakra.

Na sve to, kineski turisti su veoma široke ruke. Oni su u 2018. na putovanjima potrošili čak 277 milijardi dolara, što je petina od količine koju su turisti širom sveta potrošili na putovanja iste godine.

Kina je poznata i po tome što ulaže u velike projekte širom sveta. Ona gradi železnice u Keniji i Etiopiji, mostove u Hrvatskoj, puteve u Pakistanu. Tokom poslednje finansijske krize, postala je poslednje utočište i nastavila je da napreduje punom parom dok su ostali slabili, a pomenuti projekti na kojima Kina radi služe im kako bi izgradili politički uticaj širom sveta.

Taj uticaj je toliko značajan da se već sada u mnogim državama osećaju posledice ekonomske krize koja je u ovoj zemlji nastupila po izbijanju epidemije koronavirusa. Kada Kina tone, sa sobom vuče ceo svet.

Video: Dačić: Niko od naših državljana nije zaražen koronavirusom

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LS

    20. februar 2020 | 16:30

    Neće se ništa običnom čovjeku dogoditi ne megalomanskoj pohlepi megakompanija. Ljudi im tamo za kikiriki klepaju zadnju kvalitetu proizvoda (jer Kinezi ne znaju drugačije nego šrot proizvesti ili nečiju pamet, znanje ili ideju ukrasti) koje oni onda prodaju kao vrhunski proizvod. Kinezi su indirektno odgovorni za gašenje bezbrojnih radnih mjesta na zapadu i nimalo mi nije žao tog zadnjeg utočišta komunističkog bezumlja. Svaka boleština u zadnjih par desetljeća od njih dolazi jer oni nemaju jelovnik kao svi normalni nego zinu pa šta uđe u čvalje samo nastave žvakati. O higijeni da ne pričam.

  • Sljiva ranka

    20. februar 2020 | 21:50

    Sto onda dolaze u 45 blok? Nemam nista protiv njih samo mi je cudno da tako ekonomsko jaki vide persektivu kod nas

  • acko

    20. februar 2020 | 16:20

    Opste je poznato da je Corona delo prve ekonomske sile..!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>