• 7
 ≫ 

Kineski radnici rade na najvećim projektima u Srbiji - kako dalje zbog koronavirusa?

 ≫ 

Kineski radnici su za nas veoma važni pošto rade na najvećim infrastrukturnim projektima

  • 7
Čen Bo, Zorana

Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je pomoć kineskim kompanijama angažovanim na velikim projektima u Srbiji, zbog teškoća koje imaju u Kini nastalih usled epidemije koronavirusa.

- Dogovorili smo se da pomognemo svuda gde možemo, i kroz pomoć srpskih kompanija, ali i kao Vlada Srbije - rekla je Mihajlovićeva nakon sastanka sa ambasadorkom Kine Čen Bo i predstavnicima kineskih kompanija koje rade u Srbiji.

Ambasadorka Čen rekla je da se stabilizuje situacija u vezi sa epidemijom koronavirusa, ali da je ona uticala ne samo na svetsku kinesku i svetsku ekonmiju već i na dinamiku zajedničkih velikih projekata u Srbiji zbog nedostatka radnika i inženjera iz Kine, ali i isporuka opreme i materijala iz Kine.

- Prijateljstvo između Srbije i Kine je čelično. Kao što je Kina uvek bila uz Srbiju u lepim i manje lepim trenucima, tako je i Srbija uvek uz Kinu i u lepim i manje lepim trenucima i kada se Kina bori protiv tog virusa - poručila je ministarka Mihajlović.

Ona je novinarima prenela da je sa ambasadorkom Čen razgovarala kako kineske kompanije rešavaju probleme sa kojima se suočavaju.

- Kineski radnici su za nas veoma važni pošto rade na najvećim infrastrukturnim projektima - rekla je Mihajlovićeva i podsetila da su oni sada angažovani na izgradnji brze pruge, da rade na deonici autoputa Preljina - Požega i drugim projektima.

Napomenula je da su to sve projekti koji doprinose ubrzanom privrednom razvoju Srbije.

- Imamo puno razumevanje za sve probleme kineskih kompanija i nastalu situaciju - naglasila je Mihajlovićeva i poručila da Srbija želi Kini da se izbori sa epidemijom.

Čen je rekla da je kineska ekonomija veoma otvorena, ali i da je uticaj epidemije na kinesku i svetsku ekonomiju privremen i fazni, kao i da i MMF i druge zemlje imaju sličnu procenu.

- Situacija sa epidemijom se ovih dana stabilizuje, a broj obolelih opada. U krajevima gde je epidemija bila relativno blaža počela je obnova ekonomskih aktivnosti. Uverena sam da će se nakon epidemije kineska ekonomija obnoviti i da će se saradnja sa Srbijom vratiti u normalu - rekla je Čen Bo.

Zahvalila je potpredsednici vlade Mihajlović i Vladi Srbije na spremnosti na pomoć i podršku kineskim kompanijama. Kako je rekla, kineske kompanije su već preduzele sve mere da smanje negativni uticaj epidemije na njihovo poslovanje.

Čen je uverena da će kineske kompanije svesti uticaj epidemije na zajedničke projekte na minimum.

- Uverena sam da ćemo posle epidemije imati još više prilika za našu saradnju - rekla je ambasadorka Kine.

Video: Neverovatan snimak izgradnje bolnice u Vuhanu za samo šest dana: Čeka 1.000 pacijenata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    20. februar 2020 | 12:52

    Jadna ona izmice joj lova

  • ja

    20. februar 2020 | 14:29

    Meni ova kineskinja izgleda sto puta bolje. Deluje profesionalno, svedeno. Zorani samo fali mikrofon pa u zvezde granda.

  • Dejan

    20. februar 2020 | 13:35

    Gledam ovu Zoranu i pitam se koliko li para potrosi na izgled? Nisam strucan ali deluje bas skupo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>