• 0
 ≫ 

Parazit pogurao biznis u Seulu: Pica majstori zbog navale rade kao na traci

 ≫ 

Južnokorejski film, nagrađen Oskarom u više kategorija, napravio je presedan u istoriji popularne holivudske manifestacije, i to se vrlo zanimljivo odrazilo i na rad ove seulske picerije...

  • 0
Pica

Foto: Pixabay

Od kada su u filmu Parazit, koji je ovog meseca nagrađen Oskarom, prikazani logo i kutija picerije za koju glavni likovi u početku rade, od tad je prodaja u ovom objektu koji zaista postoji - uvećana za 50 odsto.

Reč je o piceriji "Sky Pizza". U nju turisti sada svraćaju mnogo češće i slikaju se sa "kutijama za poneti", a one su im posebno interesantne jer su članovi porodice Kim na početku filma uz pomoć njih zarađivali za novac: savijali su karton i pravili kutije.

Iako se oni u filmu muče i pokazatelj su surovog kapitalizma koji vlada u današnjem društvu, baš ovaj "očajnički posao" je piceriji prikazanoj u Parazitu, doneo duplo veći promet. I ne samo njima, odjednom je usledila pomama i za korejskim instant nudlama, kao i za ostalim proizvodima iz supermarketa.

Eom Hangil, vlasnica picerije, rekla je za ABC News da posao "cveta kao lud", a kako kažu novinari, pričala je šapatom, jer je u poslednja dva dana bila intervjuisana oko 30 puta. Inače, ova picerija ranije uopšte nije bila mnogo popularna, što je takođe simbolično: možda je režiser Bon Džun-Ho upravo zato i odabrao, kao odgovor na monopolistički kapital.

Ukoliko niste upoznati sa filmom, evo nekih osnovnih detalja: film Parazit prati dve porodice, jednu na ivici egzistencije - Kim, i drugu koja ubira sav društveni "kajmak" - Park. Spletom zanimljivih okolnosti, Kimovi (mama, tata, sin i ćerka) se zaposle kod takođe četvoročlane bogataške porodice i tada kreću intrige.

Dok su kovali planove kako da se reše zaposlenih koji rade za Parkove, i zauzmu njihovo mesto, ručaju u piceriji "Sky Pizza", što joj je dodatno dalo na popularnosti.

Film parazit

Foto: Promo/Parazit

- Došao sam da probam picu, ali i da osetim atmosferu iz filma. Međutim, moram da čekam satima, jer je mesto toliko posećeno da im je ponestalo testa za picu - kaže jedan od turista.

Popularnost nije zaobišla ni supermarket "Pig Rice" ispred kojeg sin iz porodice Kim pije piće sa svojim drugom, i smišlja način kako da "upadne" u Park vilu. On je, naime, došao sa idejom da, po preporuci druga, ćerki bogataša drži časove engleskog.

Nakon filma, zavladala je pomama i za takozvanim jelom ramdon, a reč je o nudlama koje mama Kim sprema za ukućane porodice Park. Zanimljivo je da su domaćice masovno počele da spremaju ovo jelo kod kuće, a njihovi recepti i fotografije postali su viralni u tren oka.

"Nongshim", koji proizvodi dve vrste nudla - Chapagetti and Neoguri, kaže da im je prodaja zbog filma skočila za 60 odsto (računali su period koji obuhvata nekoliko nedelja pre i nekoliko dana posle Oskara).

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Usai 'panen' piala di ajang Academy Awards 2020, Film Parasite mampu memberikan dampak besar terhadap salah satu lokasi syutingnya. Salah satunya, tempat makan Sky Pizza yang ada di Korea Selatan. ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Turis lokal dan mancanegara ramai datang ke lokasi syuting film Parasite. Hal ini membuat omzet Sky Pizza melonjak drastis.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ "Penjualan meningkat dua kali lipat," kata Eom Hang-ki, pemilik Sky Pizza.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Selain Sky Pizza, pemerintah Korea Selatan telah berupaya memanfaatkan fenomena film karya Bong Joon Ho dengan mempromosikan lokasi syuting lainnya sebagai objek wisata, seperti Uri Supermarket, Stairs of Jahamun Tunnel dan tangga kawasan Songijeongro.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Seperti diketahui, Parasite menjadi film berbahasa asing pertama yang memenangkan kategori bergengsi itu sejak Academy Awards diselenggarakan pada tahun 1929. Film thriller yang mengkritik kesenjangan antara si kaya dan si miskin itu berhasil memenangkan empat Piala Oscar, termasuk untuk kategori tertinggi Film Terbaik. FER⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ (📸: AFP/Ed Jones)⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ #Parasite #Oscar #AcademyAwards #BongJoonHo #Thriller #KoreaSelatan #SkyPizza #MNCTVNewsОбјава коју дели MNCTV News (@mnctvnews) дана

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>