• 1

Žene su u nepovoljnijem položaju od muškaraca, u Srbiji one posle četrdeset pete smatraju starijima

Žene se na tržištu rada već posle 45. godine smatraju starijima i teže se zapošljavaju

  • 1
Posao, kancelarija

Foto: pixabay.com

Diskriminacija na tržištu rada je i dalje prisutna, a gotovo svake godine najveći broj pritužbi građani podnose upravo zbog doživljene diskriminacije prilikom zapošljavanja ili na radu, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

U danu kada se obeležava Svetski dan socijalne pravde, poverenica Janković je na skupu "Druga šansa za žene koje imaju 45+ godina u Srbiji", u Čačku ukazala da podaci iz brojnih izveštaja i istraživanja ukazuju da su žene u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce u svim oblastima društvenog života.

O tome svedoče i podaci iz Posebnog izveštaja i istraživanja o diskriminaciji na tržištu rada koji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nedavno predao Skupštini Srbije, navodi se u saopštenju Poverenice.

Prema tim podacima, žene se na tržištu rada već posle 45. godine smatraju starijima i teže se zapošljavaju, a zaposlenost muškaraca veća je za 13,6 odsto u odnosu na žene.

Platni jaz kreće se od 9 do 16 procenata, a ženama su teže dostupna rukovodeća mesta.

Govoreći o dostizanju višeg nivoa socijalne pravde, Jankovićeva je ukazala da je to neraskidivo vezano za poboljšanje ekonomskog statusa stanovništva i da je neophodno da se nastavi s daljim ekonomskim razvojem.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019, u Srbiji je u riziku od siromaštva bilo 24,3 odsto stanovništva, dok su među najugroženijima pripadnici osetljivih društvenih grupa.

- Ključni imperativ našeg društva i svih odgovornih aktera treba da bude da se taj procenat svakodnevno smanjuje - kaže Jankovićeva i ističe da je unapređenje sistema obrazovanja, koje treba da bude dostupno svima, jedna od najvažnijih stvari u tom procesu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda

    20. februar 2020 | 16:33

    Kaže poverenica. Koliko godina ona ima, i kako se zove? 😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>