• 1
 ≫ 

Zašto je jelen sa flaše Jegera završio na sudu?

 ≫ 

Švajcarski Zavod za intelektualnu svojinu blokirao je pokušaj nemačke kompanije da primenu svog logotipa proširi izvan klase koja obuhvata alkoholna pića

  • 1
Jegermajster

Foto: Printscreen Youtube / Samuel Marlow

Švajcarski Federalni zavod za intelektualnu svojinu zauzeo je stav da logotip "Jegermajstera", koji prikazuje jelena sa krstom između rogova, može biti uvredljiv za pripadnike hrišćanske religijske zajednice, budući da se simbol krsta nalazi na svakoj flaši ovog biljnog likera.

Vođen ovakvim stavom, Zavod je blokirao pokušaj nemačke kompanije da svoj žig proširi i izvan klase koja obuhvata alkoholna pića.

Međutim, švajcarske sudije su drugačije rezonovale. Sudije su odbacile predlog švajcarskog Federalnog zavoda za intelektualnu svojinu, koji je zahtevao restriktivniju primenu "Jegermajster" logotipa, tvrdeći da njegov izgled vređa religiozna osećanja kod dela građanstva ove države.

Oni su, naime, u odluci naveli da iako logotip vodi poreklo iz jednog hrišćanskog predanja, za savremenog potrošača on je isključivo povezan sa alkoholom, budući da je intenzivna upotreba žiga za obeležavanje likera "Jegermajster", tokom vremena oslabila religiozni karakter kakav je ova slika nekada imala, te danas njome ničija religioznost ne može biti povređena, prenosi Fox News.

Ipak, za vizuelni identitet ovog rado konzumiranog likera, nemačka kompanija zaista može da zahvali jednom drevnom predanju.

Jegermajster

Foto: Printscreen Youtube / Kapa. Xi

Poreklo jelena sa slike vezuje se za legendu o Svetom Hubertu, koja datira iz 8. veka.

Naime, pre nego što je postao "Apostol Ardena", Sveti Hubert je bio strastveni lovac. Prema predanju, na Veliki petak, goneći jelena kroz šumu, Sveti Hubert je doživeo proviđenje u kojem mu se ukazala slika raspeća sa krstom između rogova jelena, a božanski glas mu se obratio i naveo ga da se prikloni hrišćanstvu.

Ova legenda će nastaviti da živi i u 21. veku, budući da će "Jegermajster", nakon odluke švajcarskog suda, biti slobodan da svoj logotip koristi za obeležavanje svih svojih proizvoda i promotivnih aktivnosti na teritoriji Švajcarske, uključujući kozmetiku, mobilne telefone i telekomunikacione usluge.

Video: Kraj Srbije koji leči dušu i telo: Upoznajte osunčani Velebit i opštinu Kanjiža

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>