• 1

Zadnja slamka spasa za FRA: Radnici žele da sačuvaju svoja radna mesta

Računi Fabrike reznog alata iz Čačka u blokadi su punih deset godina

  • 1
fabrika Foto: RINA

U njoj trenutno radi 503 radnika, a skoro polovini plate nisu isplaćene, kao ni doprinosi za PIO. Upravo zbog ove teške situacije, u Ministarstvu privrede na inicijativu gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića održan je sastanak u cilju najboljeg rešenja za fabriku i radnike.

- Izneli smo državnom sekretaru ključne probleme. Osnovni problem je 10 godina neuplaćenih doprinosa za PIO. Pored toga problem su sada i plate. Poslujemo samo preko posrednika. Međutim, ako su sve finansije išle preko njih pitanje je zašto nisu uplatili doprinose - rekao je Dušan Đelić, predsednik Industrijskog sindikata ove fabrike za RINU.

U ovakvom stanju nema zainteresovanih kupaca za FRA, a u utorak se očekuje još jedan sastanak na kojem će biti prisutni predstavnici radnika, sindikata, menadžment fabrike i gradonačelnik Todorović.

- Mislim da se bliži rasplet jer smo došli do ivice. Nudi nam se kontrolisani stečaj, a to znači da bi fizičko lice koje bi mi radnici izabrali organizovao proizvodnju, odredio optimalan broj radnika, i nastavilo bi se sa radom.Očekujem da fabrika preživi ali u jednom optimalnom formatu, sa novim kvalitetnim menadžmentom. Surova realnost. A to je nova organizacija sa oko 250 proizvodnih radnika - kaže Đelić.

Fabrika reznog alata osnovana je 1953. godine i bila je nadaleko poznata po svojim kvalitetnim proizvodima. Većinski vlasnik FRA je država sa udelom od 57,65 odsto.

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Privatnik

    21. februar 2020 | 12:20

    E da je privatnik zatvorili bi radnju i pisali kazne a ovako.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>