• 8

"Glasam za apsolutnu zabranu rada nedeljom, posebno zbog žena"

Većinu zaposlenih u trgovini i na blagajni čine žene koje imaju specifičnu ulogu u društvu, jer njihovo radno vreme ne prestaje u 16 sati - kaže Velibor Mačkić, savetnik predsednika Hrvatske za ekonomiju

  • 8

Savetnik predsednika Hrvatske za ekonomiju, Velibor Mačkić, izjavio je da bi trebalo regulisati rad nedeljom imajući u vidu da većinu zaposlenih u trgovini i na blagajni čine žene koje imaju specifičnu ulogu u društvu, jer njihovo radno vreme ne prestaje u 16 sati.

- Njihovo radno vreme traje mnogo duže i smatram da bi u tom slučaju trebalo regulisati rad nedeljom. Ako postoji potreba, taj rad se može iznimno dozvoliti, ali mora biti i plaćen u skladu sa tim. Ipak, u načelu smatram da bi rad nedeljom trebalo izbegavati - kaže Mačkić.

Prema njegovim rečima, to se može regulisati na nekoliko načina, a "apsolutna zabrana" je jedan od njih.

Posmatrano sa sektora trgovine i prihoda, to ne bi bila drastična promena jer bi se ljudi prebacili na subotu, smatra Milanovićev savetnik i dodaje da je hrvatska ekonomija dominantno zavisna od prihoda od turizma.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvk

    24. februar 2020 | 09:31

    Evo mog iskustva.Kada sam stigla u Nemačkoj i otišla sam u biro za zapošljavanje gde sam tražila posao u nekoj fabrici,sluzbenica me je šokirani pogledala i rekla vi ne možete da radite puno radno vreme jer ste majka i vreme morate da provedete sa svojim detetom do njegove 12 god.To je vaša dužnost kaže ona a posao možete samo dobiti samo sa skraćenim radnim vremenom ili minijob !A o vikendima naravno nema ni govora.VIKEND JE VIKEND za zdravi i srećnu porodicu!

  • Zena

    24. februar 2020 | 10:23

    Kod nas to nema,poslodavac samo sto nam ne odere kozu sa ledja uz naravno minimalac!!!! Naravno ceo vikend mi je bio RADAN,a danas iz druge smene(do22h),u prvu smenu ...I ocekujete od jedne zene da bude sa porodicom?????

  • Penzioner

    24. februar 2020 | 10:13

    Nedelju bi apsolutno trebalo zabraniti za rad sem policije, vojske i zdravstvenih ustanova. To su pametno uređene zemlje već odavno uradile.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>