• 15

Evropa kreće u ukidanje klađenja: Sve više zavisnika od kocke, za četiri godine obrnuli 18 milijardi

Kladioničarski i kockarski lobi procenjuje kako igrači u Španiji, preko sportskog klađenja, kazina i nacionalne lutrije izgube godišnje ukupno 10 milijardi evra, što je oko 0,8 posto BDP-a

  • 15

Španski ministar Alberto Garson predstavio je plan za zaustavljanje reklamiranja kladionica i kockarnica kojim vlada namerava da stane na put porastu zavisnosti od igara na sreću u Španiji.

U januaru je na vlast došla leva koalicija sastavljena od Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg Unidas Podemosa, kojem pripada Garson. Unidas Podemos je u predizbornoj kampanji obećao da će pokrenuti kampanju s ciljem zaštite mladih i zavisnika od kocke, a sada to obećanje želi da ispuni.

Industrija igara na sreću procvetala je u Španiji u protekloj deceniji. Internetske kladionice, sportsko klađenje i kockarnice preuzeli su, od državne lutrije i poker aparata, dominantno mesto na tržištu.

Vlada namerava da smanji njihovo reklamiranje na televiziji za 80 odsto, i da zabrani kompanijama korišćenje poznatih osoba za komercijalizaciju klađenja.

Kladionice koriste i druge fudbalske zvezde poput Kristijana Ronalda i Nejmara, jer je fudbal izuzetno popularan u Španiji. Te reklame se prikazuju na televiziji.

- Regulacija treba da bude slična onoj kakvu ima duvanska industrija - rekao je Garson, i dodao da ovo nije hir, već da ova industrija takođe može da utiče na zdravlje građana.

Među predloženim merama je i zabrana reklamiranja bonova za kockanje kojima se, prema rečima Garsona, privlače ranjive skupine podložne zavisnosti od kocke.

Vladini podaci pokazuju kako se klađenje preko interneta utrostručilo između 2014. i 2018. godine i dostiglo iznos od 17,8 milijardi evra.

Kladioničarski i kockarski lobi procenjuje kako igrači u Španiji, preko sportskog klađenja, kazina i nacionalne lutrije izgube godišnje ukupno 10 milijardi evra, što je oko 0,8 posto BDP-a Španije.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>