• 0

Rudnik Argajl više nije u igri: Rusija postaje najveći proizvođač obojenih dijamanata na svetu

Vođstvo na tržištu obojenih dijamanata uskoro preuzima Alrosa

  • 0

Jedan od najvećih ruskih proizvođača dijamanata, Alrosa, uskoro preuzima vođstvo na tržištu obojenih dijamanata, nakon što se zatvori australijski rudnik Argajl.

Naime, ovaj australijski rudnik trenutno je najveći proizvođač te vrste dragog kamenja, a njegovo zatvaranje predviđeno je za drugu polovinu ove godine jer je, nakon više od 30 godina eksploatacije, njegov dalji rad ekonomski neisplativ.

Očekuje se da će njegovo zatvaranje imati uticaj na celu globalnu industriju dijamanata, kao i da će Rusija postati glavni snabdevač najdragocenijim draguljima.

- Nakon zatvaranja rudnika Argajl, postaćemo najveći proizvođač obojenih dijamanata na svetu i preuzećemo vodeću poziciju na tržištu tih dragulja - kazao je direktor Alrose, Pavel Vinikin.

Objasnio je da njegova kompanija poseduje nekoliko proizvođača obojenih dijamanata, kao što su Severalmaz i Almazi Anabara, koji je, inače, poznat po otkriću 14,83-karatnog ružičastog dijamanta "Duša ruže".

On bi mogao postati najskuplji ruski dragulj.

Video: Koliko Rusija zarađuje od svojih dijamanata?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>