• 3
 ≫ 

Stanje narastajuće panike: Neke od najvećih svetskih ekonomija na ivici recesije

 ≫ 

Negativan trend beleže ekonomije širom sveta, uključujući i pojedine velike ekonomske sile, što otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije da se odupre šoku izazvanom korona virusom

  • 3
Ekonomija

Foto: Pixabay.com

Tržišta širom sveta, prethodnu nedelju su završila u stanju narastajuće panike. Nije teško pronaći razlog: koronavirus nastavlja da se širi i postoje naznake da bi neke od najvećih svetskih ekonomija mogle upasti u recesiju, kada se efekti uzbunezbog virusa pomešaju sa nekim njihovim već predefinisanim slabostima.

Kao treća ekonomija sveta, Japan je zabeležio pad od 1.6% u poslednjem kvartalu 2019. godine, pokušavajući da apsorbuje efekte lutanja u poreskoj politici kao i posledice razornog tajfuna. U pitanju je najveći pad u jednom kvartalu mereno u odnosu na prethodni kvartal, još od 2014. godine.

Za najveću evropsku ekonomiju, Nemačku, širenje virusa  nadovezalo se na usporavanje privrednog rasta, uzrokovano teškoćama kroz koje prolaze fabrike u zemlji. Respektabilni indikator ekonomskog stanja u Nemačkoj (ZEW) značajno je opao tokom februara, odražavajući strahovanja da virus može ugroziti svetsku trgovinu.

Ekonomista "Banke Amerike", Itan Herisukazuje na brojne manje ekonomije koje su takođe pogođene ovim stanjem. Hong Kong se već nalazi u recesiji, a Singapur bi uskoro mogao da se nađe u sličnoj situaciji. Indonežanski bruto domaći proizvod dostigao je najnižu tačku u poslednje tri godine, dok Malezija beleži najgore brojke na ovom polju za poslednjih deset godina, istakao je Heris.

Usporavanje ekonomske aktivnosti zabeleželi su i pokretači svetskog privrednog rasta, Kina i Indija, kako pokazuju podaci za poslednji kvartal 2019. godine.

Negativan trend koji beleže ekonomije širom sveta, otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije da se odupre šoku izazvanom koronavirusom. Heris napominje da je nešto slabija statistika u četvrtom kvartalu rezultat trgovinskog rata između Amerike i Kine koji je predugo trajao, a koronavirus je samo dodatno pogoršao stvari.

- Globalni igrači na tržištu kapitala su se oporavili nakon smirivanja u trgovinskim odnosima Amerike i Kine, ali kompanije sa lancima snabdevanja koji imaju globalnu pokrivenost ostaju i dalje u vrlo neizvesnoj sutuaciji - rekao je Heris.

Ni pozicija Amerike nije tako čvrsta kao što se to mislilo. Prema podacima IHS Markit-a, sektor usluga u Americi doživeo je pad tokom februara, sa podacima koji predstavljaju najlošiji rezultat za proteklih 76 meseci, a to je ujedno i prvi pad tokom poslednje četiri godine.

Tramp u poseti Indiji dok tenzije na polju trgovine ključaju

 

Predsednik Amerike Donald Tramp otputovao je u državnu posetu Indiji, gde će se susresti sa indijskim premijerom Naredrom Modijem.

U međuvremenu, u pozadini se dešava trgovinski rat između SAD-a i i jedne od najvažnijih svetskih ekonomija u nastajanju, navodi CNN.

Naime, prošle godine Trampova administracija ukinula je Indiji povlašćeni status u trgovini sa SAD-om, koji je toj zemlji omogućavao izvoz u vrednosti od nekoliko milijardi dolara bez carine. Indija je kao odgovor uvela više carinske tarife na određene američke izvozne proizvode.

SAD su od tada okupirane drugim trgovačkim sukobima – postizanjem „primirja“ u trgovini sa Kinom. Ali, nakon „prve faze“ sporazuma sa Pekingom, konflikt sa Indijom možda ponovo dobije pažnju. To bi moglo da znači korak unazad u dogovorima ili prekid komunikacije i veće eskalacije.

Trampov glavni ekonomski savetnik, Leri Kadlou (Larry Kudlow), rekao je novinarima u petak da ne očekuje da će se prilikom posete mnogo pričati o trgovini: - Mislim da biste mogli da vidite njegovu otvorenu spremnost da pregovara sa Indijom. On i Modi su prijatelji.

Međutim, Tramp je i kineskog predsednika Si Đinpinga redovno nazivao prijateljem.

Video: Premijerka Srbije posetila njujoršku berzu

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>