• 3

Gradimo 400 kilometara auto-puteva: Vozom od Beograda do Novog Sada za 25 minuta

Započeta je gradnja na Moravskom koridoru, a deonica Preljina - Požega na "Milošu Velikom" biće završena 2022. godine

  • 3
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište

Foto: Shutterstock

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je danas da je Srbija već započela ili priprema izgradnju oko 400 kilometara novih auto-puteva.

Navela je i da je započeta gradnja na Moravskom koridoru, kao i da se gradi deonica Preljina - Požega na "Milošu Velikom", koja će biti završena 2022. Osim toga, gradi se auto-put Sremska Rača - Kuzmin, što je prva deonica auto-puta Beograd-Sarajevo.

Mihajlović kaže i da je u prethodnom periodu obnovljeno više od 500 kilometara pruga, a da će do kraja 2021. biti završena i prva deonica brze pruge, kojom će se za 25 minuta vozom stizati od Beograda do Novog Sada.

- Na barskoj pruzi obnovljeno je 77 kilometara pruge od Resnika do Valjeva, zajedno sa Ruskim železnicama, a najkasnije do sledeće godine očekujemo da se nastavi rekonstrukcija i na preostalim deonicama barske pruge, do granice sa Crnom Gorom - navodi ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zahvaljujući ulaganjima u vodni saobraćaj, kako kaže, naše reke će za oko dve godine biti plovne 365 dana u godini, što trenutno nije slučaj, jer se u ovu oblast decenijama nije ulagalo.

Podsetila je da je u 2014. u vodni saobraćaj uloženo 10 miliona evra, a da se danas ulaže 340 miliona evra u infrastrukturu Dunava, Save, Tise, u izgradnju i proširenje luka, između ostalog u Smederevu, Prahovu, Sremskoj Mitrovici.

Paralelno se investira i u rekontrukciju brodskih prevodnica na HE Ðerdap 1 i Ðerdap 2.

U Vranju će, kaže, sredinom marta biti završene prve dve zgrade za pripadnike snaga bezbednosti, u toku su radovi u još nekoliko gradova u Srbiji, a očekuje se da uskoro bude raspisan tender i za prve stanove u Beogradu.

- Oko 8.000 stanova će se graditi za pripadnike snaga bezbednosti - rekla je Mihajlović, i dodala da se ti stanovi grade po svim evropskim standarima, ali da su cene niže jer država stoji iza tog projekta.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    24. februar 2020 | 18:35

    samo gradite puteve za sto brzi odlazak iz ove bede za bolje sutra...

  • Mile

    24. februar 2020 | 16:22

    Ovo je super. Jos samo da moze da se dodje od\do zeleznicke stanice i bice super, za jedno 20 godina.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>