• 3

Šta će Srbi sada da rade na Aljasci? Gubici se broje milionima

Izgubili najveće tržište

  • 3
Aljaska, Losos sa Aljaske

Foto: nps.gov

Ribari na Aljasci gube milione dolara usred rata na relaciji SAD-Rusija. Preciznije, oko 60 miliona dolara nakon što je prekinut pristup jednom od njihovih ključnih tržišta 2014. godine, kada je Rusija nametnula prehrambeni embargo u znak odmazde američkim sankcijama.

Rusija je između 2010-2013. godine od proizvođača Aljaske kupila proizvode od morskih plodova vredne 40 miliona dolara, pokazuju podaci Instituta za marketing (ASMI). U 2013. godini, godinu pre zapadnih ograničenja, kupovine su porasle na rekordnih 61,3 miliona dolara, pri čemu je losos činio više od 76 odsto vrednosti izvoza.

Stoga je Rusija bila drugo najvažnije izvozno tržište alke i lososa posle Japana. Međutim, ne samo da gubitak glavnog kupca smeta lokalnim proizvođačima, već i povećana konkurencija ruskih rivala na domaćem tržištu morskih plodova.

To je zbog toga što niko nije zaustavio ruske izvoznike da isporučuju svoje proizvode u SAD, uprkos moskovskom embargu na američku robu. Štaviše, većina uvoza morske hrane nije podvrgnuta nikakvim dažbinama, kaže ASMI. Ruski ribolovci imaju koristi od ovog stanja jer je vrednost ruskog izvoza morskih plodova u SAD skočila za gotovo 70 procenata u 2013. godini - sa 326 miliona na 551 milion dolara. Uz to, SAD su uvezle 50 miliona dolara ribe iz Kine koja je ulovljena u Rusiji.

Vode na dalekom istoku Rusije su jednako bogate rakovima kao i na Aljasci, dok se iste vrste riba mogu naći u oba regiona, što lokalne proizvođače čini direktnim konkurentima na ključnim tržištima. Međutim, ruski proizvodi od morskih plodova privlače kupce sa mnogo nižim cenama.

- Kako ruski proizvođači morske hrane povećavaju kvalitet i obim proizvoda koji se direktno nadmeću sa američkom proizvodnjom, SAD se ne mogu takmičiti za veliko i rastuće rusko domaće tržište - zaključio je ASMI.

Takođe je upozorio da se trgovinska neravnoteža može čak pogoršati jer Rusija aktivno ulaže u svoju industriju ribarstva i može dodatno povećati vrednost svoje globalne morske hrane koja će dostići 8 milijardi dolara za četiri godine.

Podsetimo, poslednjih godina, mnogi građani Srbije su odlazili u Aljasku, zbog zarada koje su i 5.000 dolara mesečno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predlog

    24. februar 2020 | 23:42

    Nek sami jedu ono što izlove, kad im saradnja sa Rusijom ne odgovara.

  • Гидри

    24. februar 2020 | 15:21

    До тренутка када сви излове све.. И шта ћемо онда?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>