• 0

I dalje na udaru pametni telefoni i automobili: Da li je 2020. fatalna godina?

U januaru je u Kinu isporučeno ukupno 20,4 miliona svih brendova smartfon aparata, što je za 36,6 odsto manje u odnosu na isti mesec 2019. godine

  • 0
android, mobilni telefon, samsung

Foto: Pixabay.com

Prodaja pametnih telefona u Kini pala je za više od trećine u januaru 2020, prema najnovijim podacima kineske vlade, što pokazuje koliku štetu korona virusa nanosi potrošačkoj tražnji, izveštava Rojters.

U januaru je u Kinu isporučeno ukupno 20,4 miliona svih brendova smartfon aparata, što je za 36,6 odsto manje u odnosu na 32,1 milion uređaja u istom mesecu 2019. godine.

Analitičari su predvideli veliki pad prodaje na početku 2020. godine, a istraživačke kompanije IDC i Kanaliz (Canalys) su prognozirale početkom februara da će u prvom ovogodišnjem kvartalu isporuke pametnih telefona pasti za oko 40 odsto, zbog korona virusa koji je pogodio tražnju i izazvao probleme u lancu snadbevanja.

Najviše je pala prodaja brendova s operativnim sistemom Android, na 18,1 milion jedinica sa 29,9 miliona prodatih u januaru prošle godine. Prodaja Eplovih uređaja se zadržala na nivou od nešto iznad dva miliona komada.

Analitičari kažu da, uprkos nedaćama sa kojima se Epl suočava zbog zatvaranja njegovih prodavnica u Kini i smanjenog kapaciteta proizvodnje kompanije Fokskon koja je njegov najvažniji partner, Ajfon 11, lansiran krajem prošle godine - i dalje je jedan od najprodavanijih 4G telefona na kineskom tržištu.

Sa druge strane, zatvaranje fabrika u kineskom gradu Vuhan, košta strane proizvođače vozila, uključujući Hondu, Nisan, Dženeral Motors i Reno, oko 5,69 miliona dolara dnevno, pišu kineski državni mediji.

Honda Jazz

Foto: Honda

Vuhan u provinciji Hubej, odakle je krenula epidemija, jedan je od glavnih kineskih čvorišta auto-industrije, i domaćin je kako domaćim tako i američkim, evropskim i japanskih proizvođačima automobila.

Sa proizvodnih linija automobilskih fabrika u tom gradu, 2018. godine je sišlo više od 1,7 miliona vozila, u vrednosti oko 57 milijardi dolara.

Kompanijama u pokrajini Hubej neće biti dozvoljeno da nastave sa radom pre 11. marta, a čak i ako ograničenja u pogođenom području ne budu dodatno produžena, stranim proizvođačima automobila će biti potrebno nekoliko nedelja da proizvodonju vrate u normalu.

Video: Neobična vozila za one sa istančanim ukusom i dubokim džepom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>