• 1

Konačno sklopljen sporazum: Olakšana trgovina voćem i povrćem

Srbija je, inače, prva CEFTA strana koja je usvojila i ratifikovala dodatni Protkol 6 o liberalizaciji trgovine uslugama

  • 1
Kupina, malina, jabuka

Foto: Shutterstock

Zajednički komitet CEFTA doneo je danas u Tivtu odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u CEFTA regionu, a pomoćnica ministra za trgovinu Srbije, Olivera Jocić, rekla je da je Srbija i na tom primeru, uprkos taksama Prištine na srpsku robu na KiM, pokazala da veruje u slobodnu trgovinu i uklanjanje svih barijera.

- Danas smo sa velikim zadovoljstvom usvojili odluku o olakšanju trgovine voćem i povrćem u regionu CEFTA, što je jedan dodatni instrument uz Protokol 5 o olakšanju trgovine koji je Srbija već usvojila i ratifikovala - kaže Jocić.

Ona dodaje da je zajednički komitet CEFTA doneo tu odluku bez obzira na ove okolnosti u vezi sa kosovskim taksama od 100 odsto na srpsku robu, koje privremene institucije u Prištini primenjuju od novembra 2018.

- Srbija je pokazala da veruje u uklanjanje svih barijera i da želi da podrži privredni rast ne samo sopstvenih privrednika, već i privrednika celog regiona. U tom smislu, pristupili smo usvajanju ove odluke koja treba da olakša trgovinu, uvoz-izvoz i tranzit voća i povrća - navodi pomoćnica ministra za trgovinu Srbije.

Srbija je, inače, prva CEFTA strana koja je usvojila i ratifikovala dodatni Protkol 6 o liberalizaciji trgovine uslugama. To je novi pravni instrument koji je Skupština Srbije kroz zakon potvrdila prošle nedelje.

- Time se otvara prostor da idemo na liberalizaciju trgovine usluga, što stvara i nove uslove za rast privrede - naglasila je Jocić.

Pecurke, Hrana, Ishrana, Dijeta, Povrce, Paprike, Paradajz

Foto: Pixabay.com

Hamdo Tinjak iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa podsetio je da BiH ove godine predsedava CEFTA i da je 2020. godina dobro krenula, pošto je danas na posebnom zajedničkom komitetu CEFTA u Tivtu usvojena odluka za olakšavanje trgovine voćem i povrćem.

Ističe da je to veoma značajna odluka za region pošto dobar deo trgovine u CEFTA regionu čini voće i povrće.

- Odluka se nastavlja na takozvani dodatni Protokol 5, koji se odnosi na liberlizaciju, to jest olakšavanje trgovine robom u regionu. To znači da ćemo olakšati prihvatanje dokumenata o sigurnosti prizvoda za voće i povrća koji prate ovu robu - rekao je Tinjak za Tanjug.

Dodao je da zemlje kao što su Severna Makedonija, Srbija, Albanija i druge, imaju dosta toga da ponude regionu kada je u pitanju voće i povrće.

Tinjak dalje objašnjava da svaku odluku CEFTA mora da donese preko zajedničkog komiteta koji čine ministri ili njihovi zamenici i državni sekretari, kao i da je reč o sertifikatima koji prate robu i koje su zemlje iz CEFTA međusobno priznale, tako da sada više nema potrebe da se oni dodatno proveravaju na carinama.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>