• 0

Tramp bi da pokori Kinu preko Indije: Prodata vojna oprema za 3 milijarde dolara

Naplaćuje nam se veliki broj tarifa, ne može to tako - poručio je Tramp na brifingu za novinare, navodeći kao primer indijske carine na Harli-Dejvidson motore. Ipak, to je jedina zamerka Indiji. Posetu ovoj zemlji opisao je kao "spektakularni uspeh"

  • 0
Donald Tramp

Photo: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će Indija kupiti vojnu opremu od SAD vrednu 3 milijarde dolara, uključujući helikoptere, pošto dve zemlje produbljuju vojnu i trgovinsku saradnju u pokušaju da uspostave ravnotežu u dominaciji Kine u tom regionu.

Indija i Sjedinjene Države su takođe napravile napredak ka postizanju velikog trgovinskog sporazuma, rekao je Tramp koji se nalazi u poseti Indiji, prenosi Rojters.

Pregovarači dve strane diskutuju mesecima kako bi suzili razlike u stavovima o poljoprivrednoj robi, kontroli cena medicinskih proizvoda, digitalnoj trgovini i novim tarifama.

- Indijske tarife su i dalje previsoke, verovatno najveće na svetu - izjavio je predsednik SAD, što je, kako navodi Rojters, bila jedina kritika upućena Indiji tokom ove posete, za koju je rekao da predstavlja "spektakularni uspeh".

- Naplaćuje nam se veliki broj tarifa, ne može to tako - poručio je on na brifingu za novinare, navodeći ponovo kao primer indijske carine na Harli-Dejvidson motore. Tramp je juče razgovorao sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, nakon čega su usledili sastanci na nivou delegacija u pokušaju da se ostvari napredak, po pitanju problema koji dele ove dve zemlje.

Nakon tih sastanaka, Tramp je rekao da je njegova poseta bila produktivna, uz zaključivanje ugovora o kupovini američkih helikoptera za indijsku vojsku. Indija će kupiti 24 helikoptera SeaHawk, od kompanije Loki Martin, opremljene raketama Helfajer, u vrednosti od 2,6 milijardi dolara. Planiraju i narudžbinu šest "Apač" helikoptera.

Dodao je da se nada postizanju velikog trgovinskog sporazuma, verovatno do kraja godine.

Dve države su prvobitno planirale da sklope "mini sporazum", ali se pokazalo da je to teško postići, i umesto toga sada imaju za cilj postizanje jednog većeg paketa, uključujući i mogući sporazum o slobodnoj trgovini.

Tramp je, takođe, naveo da je razgovarao sa Modijem, koga je nazvao "dragim prijateljem", o značaju bezbednosti 5G telekomunikacione mreže u Indiji, uoči planirane aukcije za dodelu frekvencija u toj zemlji.

Podsetimo, SAD su uvele zabranu na opremu kompanije Huavej, tvrdeći da ona može da služi kineskoj vladi za špijunažu, što su Huavej i zvanični Peking u više navrata kategorično demantovali.

Video: Tramp nije hteo da se rukuje sa predsednicom parlamenta, pa mu je pocepala govor

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>