• 1

Potop: Najgori dan na berzi, virus bi mogao da ubije 1.100 milijadi dolara svetskoj privredi

Kako se korona virus proširio izvan granica Kine, sve je izglednije da će uticaj te epidemije na globalnu ekonomiju biti veći nego što se pre očekivalo

  • 1
Novac, pare, berza, Foto. Shutterstock

Cene akcija na Volstritu oštro su pale, četvrti dan zaredom, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija, s obzirom da bi zbog širenja koronavirusa šteta po ekonomiju mogle biti puno veće nego što se očekivalo.

Dau džons potonuo je 879 bodova ili 3,15 odsto, na 27.081 bod, dok je S&P 500 skliznuo 3,03 odsto, na 3.128 bodova, a Nasdaq indeks 2,77 posto, na 8.965 bodova. U poslednja četiri dana ti su indeksi potonuli više od 7,5 posto, što nije zabeleženo od masovne rasprodaje 2018. godine. U protekla četiri dana tržišna vrednost akcija iz grupe S&P 500 indeksa srezana je za 2.138 milijardi dolara.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je Amerikance da bi trebalo da se pripreme za moguće širenje epidemije koronavirusa u SAD-u, pozivajući škole, kompanije i lokalne vlasti da razmisle o merama opreza, kao što je otkazivanje javnih događanja.

- Tržište uviđa da se koronavirus širi globalno, iako se čini da se rast broja zaraženih usporava - kaže Shawn Cruz, direktor u kompaniji TD Ameritrade.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje fabrika, ekonomisti širom sveta smanjuju procene rasta kako kineskog, tako i ostalih privreda.

Koronavirus mogao bi koštati globalnu privredu 1.100 milijardi dolara

Kina je već otprilike mesec dana u vanrednim okolnostima jer se broj smrtnih slučajeva od korona virusa bliži granici od 3.000, dok se broj zaraženih primakao granici od 80.000.

Ekonomske štete od te epidemije teško je proceniti, s obzirom da još nema makroekonomskih podataka koji bi mogli naznačiti koliko je posustala aktivnost u drugoj svetskoj ekonomiji. Doduše, u Kini se poslednjih dana radnici vraćaju na posao nakon produženih novogodišnjih praznika, no taj proces ide polagano.

I u nizu drugih zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost. A s obzirom na restrikcije putovanja i letova u Kinu, međunarodna udruga avio prevoznika (IATA) upozorila je da bi gubici samo azijskih avio kompanija ove godine mogli dostići gotovo 28 milijardi dolara.

Zbog svega toga, analitičari Oxford Economicsa smatraju da bi ova međunarodna zdravstvena kriza, ako se virus proširi izvan Azije, mogla izbrisati 1,3 odsto rasta globalne ekonomije u ovoj godini, što bi činilo 1.100 milijardi dolara svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To bi bila ekonomska cena za izostanke s radnih mesta, nižu produktivnost, pad putovanja, poremećene lance nabavke i smanjenje potrošnje i investicija.

Takav scenario analitičari Oxford Economicsa opisuju kao "kratak, ali vrlo oštar šok za svetsku ekonomiju".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    26. februar 2020 | 10:20

    IPAK JE UPITANJU ZAVERA A ELITA JE SIGURNO VEC U PODZEMNIM GRADOVIMA NA 37 PARALELI !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>