• 1

Na korak od istorijskog poteza: Tamponi i ulošci biće besplatni za sve žene

Škotski parlament ozbiljno razmatra planove da sanitarni proizvodi budu dostupni svim ženama. Time bi postala prva zemlja na svetu koja je donela ovakav zakon

  • 1

Nedavno smo pisali o "porezu na roze", koji žene nesvesno plaćaju, samo zato što su proizvodi za njih ove boje. Među njima su, međutim, i one osnovne, higijenske potrepštine koje ne bi trebalo da budu svrstane u kategoriju "luksuz".

Škotska je, stoga, došla na ideju da sve žene oslobodi poreza na uloške i tampone, jer ističu da je menstruacija neizbežna, i da žene ne mogu da biraju da li im trebaju ili ne trebaju proizvodi za ove "ženske dane". Zvaničnim usvajanjem ove odluke, Škotska bi postala i prva zemlja na svetu koja je inicijativu sprovela u delo.

Delimično sprovođenje odluke desilo se 2018, kada je ova zemlja Ujedinjenog Kraljevstva prva uvela besplatne sanitarne proizvode u škole, na fakultete i univerzitete.

Tamponi i ulošci bi postali dostupni na određenim javnim mestima, kao što su zajednice, omladinski klubovi i apoteke. Plan bi u doglednom periodu trebalo da prođe svoje prvo glasanje u škotskom parlamentu, prenosi Rojters. Predlog zakona iznela je poslanica Monika Lenon, a nacrt predloga je podnet pre tri godine.

Ova odluka bi Škotsku mogla da košta oko 24 miliona funti, pa je zato ministri detaljno razmatraju.

Tamponi, ulošci, menstruacija Foto: Shutterstock

Škotska ovim činom želi da stane na kraj siromaštvu u porastu, barem time što će osnovne proizvode za higijenu da proglasi besplatnim, i samim tim dostupnim - svima. Kako smo ranije pisali, aktuelna studija, sprovedena na 2.000 žena u Americi, pokazuje da skoro polovina nema pristup osnovnim higijenskim proizvodima.

Više od 25 odsto žena iz Engleske, Škotske i Velsa propuštale su posao ili školu, jer nisu sebi mogle da priušte uloške, odnosno tampone, pokazuje anketa iz 2018. Smatrajući da je nedopustivo da deca iz ovih razloga izostaju sa časova, vlada je preuzela inicijativu i učenike oslobodila plaćanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    26. februar 2020 | 15:19

    Onda i pelene za bebe i odrasle takođe da budu besplatne! Stop polnoj tiraniji!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>