• 15

"Ako sve bude kako treba, litijum kopamo za pet godina"

Antić navodi da su završena geološka istraživanja i da će Rio Tinto u narednih 18 meseci imati čitav niz aktivnosti koje treba da realizuje, do izgradnje rudnika u okolini Loznice

  • 15

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, najavio je da se, ako sve bude kako treba, krajem 2024. odnosno početkom 2025. godine može očekivati početak eksploatacije rude jadarit u okviru projekta "Jadar", koji u okolini Loznice realizuje kompanija Rio Tinto.

Antić navodi da su završena geološka istraživanja i da će Rio Tinto u narednih 18 meseci imati čitav niz aktivnosti koje treba da realizuje: da uradi studiju izvodljivosti, overi rezerve i na kraju da aplicira za dozvolu za izgradnju rudnika.

- Investicija za otvaranje rudnika vredna je 1,5 milijardi dolara - rekao je Antić, tokom posete kompaniji Rio Tinto. Istakao je i da je u pitanju jedan od najzančajnijih projekata za našu zemlju koji će "bez dileme promeniti Srbiju".

- Duboko verujem da će ova investiciona odluka biti pozitivna, uzimajući u obzir da je kompanija Rio Tinto do sada u istraživanja uložila više od 200 miliona dolara - naveo je Antić, i dodao da je ovde "u proteklih 16 godina čitav tim stranih i domaćih stručnjaka radio vredno i posvećeno".

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    "Litijum- belo zlato ili ekoloska zabluda?"tj(katastrofa) Tekst koji sve govori sta nas ceka.

  • Dedadeda

    Za pet godina nikome nece trebati,...jer ce izmisliti druge baterije...

  • Tripko

    Eto lepo prodali ste komercijalnu banku sto sad ne ulozite te pare u taj rudnik koliko toliko, valjda nam je bolje 40 posto nego 5 koliko ce imati ovaj narod od tog stranskog busenja i raskopavanja

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke