• 5
 ≫ 

Komercijalna banka otišla ispod cene, Mali i Bodnjak upravo potpisali ugovor

 ≫ 

Do sada se spekulisalo da je za Komercijalnu banku ponuđeno između 450 do 500 miliona evra

  • 5
Siniša Mali Foto: mfin.gov.rs

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su u Ministarstvu finansija Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23% običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd.

Komercijalna banka tako je prodata za manje od 400 miliona evra što je svakako manje i od njene knjigovostvene vrednosti jer se kapital banke trenutno procenjuje na oko 640 miliona evra.

Potpisivanjem ovog ugovora, banka će dobiti novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom.

Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra. Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Republici Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50% iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona evra.

Dodatno, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cenom.

-  Zadovoljni smo ponuđenom cenom, koja je među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne tranaskcije u regionu. Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a  koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard. Ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan “Srbija 2025”, kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti. To će dalje doprineti poboljšanju kvaliteta života naših građana i većem privrednom rastu. Dakle, Srbija je postala atraktivna destinacija za investiranje i mi očekujemo još veće stope rasta, kao i dalja povećanja plata i penzija. Sa druge strane, Komercijalna banka je odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje, i verujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru. Kada je reč o finansijskim uslugama, gde imate otvoreno tržište, smatramo da privatnik može da bude mnogo bolji vlasnik od države. Reč je o ozbiljnoj banci, koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi. Dakle, vrlo smo zadovoljni procesom koji je bio u potpunosti transparentan i koji je sa velikim uspehom priveden kraju. Nadamo se da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci – istakao je ministar Mali.

Nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa

    26. februar 2020 | 21:24

    Prodade se sve sto i malo vredi u ovoj Srbiji,zašto neko ne kupi 21 maj u Rakovici ili ne oživi neku propalu firmu gde moze da radi puno ljudi

  • Sale

    26. februar 2020 | 21:21

    Sramota..

  • Johan

    27. februar 2020 | 07:27

    Prodaju ovi sve kao da mu je dedovina i puni srece

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>